De ce au fost „cazati“ Berca si Banu in aceeasi celula, in arest preventiv. Cheia unui dosar plin de suspiciuni, bazat pe denunturi indoielnice

Fostul ministru de Interne Gabriel Berca si fostul deputat Mihai Banu au ajuns, dupa trimiterea lor in judecata, în august 2015, in aceeasi celula. Acuzati de trafic de influenta intr-un dosar DNA Bacau, extrem de subtire pentru Mihai Banu si bazat doar pe un denunt nesustinut de probe, in cazul lui Gabriel Berca, cei doi au impartit celula arestului preventiv timp de doua saptamani, singuri.

Ce-or fi discutat, care or fi fost termenii, s-au luat sau nu de gat? Astea sunt doar cateva intrebari. Apoi, in celula, potrivit relatarilor din presa, a mai ajuns si un inculpat acuzat de tentativa de omor, ca peisajul sa fie complet.

Gabriel Berca, fost prefect, Secretar General al Guvernului, senator si ministru de Interne, a fost denuntat de un afacerist controversat

 

De ce or fi „ajuns“ amandoi in aceeasi celula la arest preventiv? Raspunsul pare simplu in cazul fostului ministru Berca, asupra caruia nu exista nici probe directe, nici indirecte la dosar, nici macar o interceptare relevanta. Cel mai probabil, daca cei doi au fost inregistrati in celula, s-a sperat sa se obtina macar probe discrete, care sa intareasca afirmatiile ca Berca ar fi primit bani de la Banu.

Ce a urmat, se stie. Cei doi au fost judecati, iar Mihai Banu a explicat si in fata judecatorului Pocovnicu de la Curtea de Apel Bacau, ca denuntul l-a dat sub presiunea anchetatorilor, dupa mai multe zile de arest, intr-o stare fizica si psihica deplorabila, determinata si de neadministrarea tratamentului pentru diabet.

Mihai Banu a dat aceeasi declaratie, mai nuantata, in fata magistratilor ICCJ. Fostul deputat ii acuza pe anchetatorii de la DNA Bacau de rele tratamente si influentarea lui pentru a face denunt impotriva lui Berca. Practic, fostul deputat bacauan a recunoscut ca a facut denunt mincinos, iar suma de 80 de mii de euro, acceptata de procurori in hartii, nu are nicio baza.

Cum arata, cronologic, „dosarul Banu-Berca

Pe 20 octombrie 2009 Conextrust-Viorel Rusu castiga licitatia pentru lucrarile pentru Scoala nr 1 din Ardeoani, facuta fara ca autoritatile locale sa aiba sursa de finantare, dupa o licitatie destul de discreta, care a ridicat suspiciuni.   Berca si Banu erau la PNL in acea perioada iar primarul Victor Diaconu la PDL. Anuntul de atribuire este publicat pe 4 ianuarie 2010. 

In mai 2010 cei doi parlamentari liberali trec la PDL. Problema finantarii Scolii de la Ardeoani a trezit controverse si a ramas nerezolvata, in ciuda presiunilor.

In 2012 Berca ajunge ministru al MAI iar din toamna, ambii parlamentari raman fara mandat, oameni simpli. Berca a mai cochetat cu politica, in zona PMP si apoi UNPR.

Noiembrie-decembrie 2014 sunt alocati toti banii, prin HG a Guvernului Ponta-Oprea (PSD-UNPR) pentru Scoala de la Ardeoani. Primarul Diaconu este la UNPR, in timp ce judetul era condus de PSD.

In mai 2015, Curtea de Conturi constata ca banii au fost alocati ilegal de Guvernul Ponta –Oprea catre Viorel Rusu, via Primaria Ardeoani.

Pe 22 iunie face denunt Viorel Rusu impotriva lui Mihai Banu, in care este introdusa si afirmatia ca lua bani „in numele lui Berca“. Realizeaza inregistrari. Suma precizata in denunt cu titlul de trafic de influenta pare exagerata: 25% din valoarea contractului de la scoala.

O neregula la un teren, pentru care nu s-a perfectat vanzarea prin fiul acestuia, Lucian Banu, intareste suspiciunile.

Pe 9 iulie este retinut Mihai Banu. Dupa 8 zile de arest in conditii mizere, fostul deputat, bolnav de diabet, cedeaza si scrie impotriva lui Berca, sperand sa vada lumina zilei.

Pe 24 iulie 2015 este retinut Gabriel Berca, decizie a DNA Bacau care deja se sifonase in spatiul public, dovada si pozele cu catuse de la sediul Anticoruptie.

In asa zisul dosar de trafic de influenta in care sunt inculpati cei doi parlamentari din Bacau nu s-a incercat recuperarea adevaratului prejudiciu, constatat de Curtea de Conturi in cazul HG a Guvernului Ponta Oprea, nu au fost trasi la raspundere, pentru fapte de natura fiscala, cei care sunt vinovati.

In dosarul Berca-Banu nu se leaga perioada 2010-2012 cu datele la care s-a facut decontul pentru scoala de la Ardeoani. De fapt nu se leaga multe.

Din sursele mele stiu ca familia Banu ar fi avut niste probleme financiare, datorate probabil si unui viciu: pacanelele si jocul de carti. Ca orice om aflat in dificultate, poate ca a acceptat si vreo discutie neprincipiala deapre Scoala de la Ardeoani cu constructorul. Dar de aici si pana la un trafic de influenta real, care sa ajunga si la Berca, dar fara finalitate, e cale lunga.

O alta chestiune, cunoscuta foarte bine in spatiul public, se leaga de momentul in care Tudorita Lungu a preluat interimar conducerea PDL Bacau, dupa rezultatele slabe obinute de fosta conducere (Berca-Banu). Tudorita Lungu s-a plans de managementul defectuos al Organizatiei PDL, de faptul ca Berca nu a fost in stare sa aduca bani la partid nici macar pentru plata intretinerii sediului. Ori daca ar fi muls pentru vreo promisiune, niste mii de euro se duceau si in stralucirea sediului de pe strada Vasile Alecsandri.

Recent, atat fata de denuntatorul Viorel Rusu, la randul lui acuzat de infractiuni grave de Parchetul de la Curtea de Apel Bacau (spalare de bani, fals in declaratii, s.a.) dar si fata de ceilalti din dosarul Berca Banu s-a declansat o cercetare la Parchetul General. E posibil sa vedem si  o alta fata a Justitiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com