Cursul „Managementul proiectelor educationale“, organizat de CCD Bacau

Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau a deschis cursurile programului de formare continua „Managementul proiectelor educationale”, avizat de Ministerul Educatiei. Acesta se desfasoara la Colegiul „Henri Coanda” Bacau, unde sunt asteptate peste 100 de cadre didactice.

Managementul proiectelor educationale (2)Managementul proiectelor educationale (1)Cursul este coordonat de profesorii Dumitru Ficuta, formator al CCD Bacau si de  dr. Emil Lazar, de la Scoala Gimnaziala ”Zaharia Stancu” din Rosiorii de Vede – Teleorman.

România are alocat în anul 2015 un buget de peste  54.5 milioane de euro pentru programul Erasmus+ al Uniunii Europene pentru educatie, formare, tineret si sport. „La nivel national, prin Erasmus+ sunt finantate proiecte de mobilitate, proiecte de parteneriat strategic si întâlniri ale tinerilor, cu responsabilii politicilor de tineret. Bugetul în România este distribuit dupa cum urmeaza: 42.341.832 de euro pentru proiecte de mobilitate, 11.916.025 de euro pentru proiecte de parteneriat strategic si 256.478 de euro pentru întâlniri ale tinerilor cu responsabilii politicilor de tineret”, se precizeaza un comunicat de presa al Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale (ANPCDEFP), institutie care gestioneaza programul Erasmus+ în România si finanteaza proiecte în domeniile educatie scolara, formare profesionala, învatamânt superior, educatia adultilor si tineret.

În contextul învatamântului modern, elaborarea si managementul proiectelor, la nivelul institutiilor scolare, reprezinta una dintre prioritatile majore în dezvoltarea practicilor educationale. Managementul proiectului a devenit o problema omniprezenta în activitatea educationala, la orice nivel de scolaritate. Acesta, în cadrul cursului, urmeaza sa fie abordat într-o maniera generalizatoare si integratoare, cu referinte interdisciplinare vaste, atât în domeniul stiintelor educatiei, cât si al tipurilor de management. Scopul programului este implementarea unui sistem de valori stiintifico-practice, referitoare la conceperea proiectelor educationale, capabil sa raspunda problematicii educationale complexe, care caracterizeaza conditiile socio-economice prin care trece tara noastra, odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Dintre obiectivele acestui curs de perfectionare, amintim: educarea formala a grupului tinta despre rolul si importanta proiectelor eductionale din perspectiva comunitatii; stabilirea si fixarea structurii matriceale a proiectelor educationale;identificarea celor mai fezabile, aplicabile si originale idei/probleme, care vor sta la baza viitoarelor propuneri de proiecte educationale“, a explicat Gabriel Stan, directorul CCD Bacau.

Proiectele educationale reprezinta o cale de rezolvare a problemelor din sistem, cu care se confrunta învatamântul  românesc acum, atât din punct de vedere al competentelor cognitive si abilitatilor pe care le promoveaza grupului tinta, cât si posibilitatilor de modernizare a bazei materiale.

„Relansarea acestui curs constituie o prioritate pentru noi. El este de maxim interes pentru colegi si datorita faptului ca, în buna parte, dezvoltarea învatamântului românesc depinde de accesarea fondurilor nationale si internationale, prin aplicarea unor proiecte. Un exemplu elocvent îl reprezinta programul Erasmus +.

De asemenea, credem ca aceasta optiune reprezinta acum, cel mai rapid si eficient mijloc de elaborare a unor actiuni concrete, de atenuare a efectelor unor probleme institutionale, sau chiar de implementare a unor noi strategii educationale”, a mai spus profesorul Gabriel Stan.

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com