Cum a recapturat Statul Islamic orasul Palmyra ?

FOTO: http://orientalreview.org/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

Ofensiva Statului Islamic asupra Palmyrei, declansata pe 9 decembrie, a surprins total garnizoana armatei siriene din acest oras. Întrucît era în desfasurare asaltul final al armatei siriene asupra orasului Aleppo, toate mijoacele de cercetare aeriana rusesti dislocate în Siria executau misiuni în zona Aleppo. Modul în care planificatorii militari americani au conceput încercuirea orasului Mosul pare bizara, întrucît au lasat un culoar liber pentru Statul Islamic, la nord-vest de Mosul, pe soseaua care duce la Rabiia, punctul de trecere al frontierei irakiano-siriana.

FOTO https://southfront.org

Pe 2 decembrie SUA a ordonat trupelor irakiene sa încetineasca ritmul actiunilor de lupta în Mosul si pe 11 decembrie, au sistat ofensiva.  Ceea ce a permis unor coloane auto, care contineau si blindate ale Statului Islamic sa paraseasca orasul. La adapostul noptii, coloanele s-au îndreptat spre nord-vest,  au trecut granita în Siria, prin teritoriul ocupat de luptatorii kurzi SDF, coordonati de instructori din fortele speciale ale armatei SUA. Luptatorii Statului Islamic au ajuns nestingheriti de nimeni la Raqqa, parcurgînd în 10 ore o distanta de peste 460 km. Si a doua zi au plecat spre Palmyra.

FOTO: https://pbs.twimg.com

Coalitia anti-Stat Islamic condusa de SUA, efectueaza 24 din 24 de ore zboruri de recunoastere deasupra teritoriului ocupat de Statul Islamic din Irak si Siria si a încheiat un protocol de cooperare cu Rusia, cu privire la schimbul de informatii legat de cercetarea si repartizarea lovirii obiectivelor terestre. Coalitia fie nu a depistat deplasarea coloanelor auto ale Statului Islamic din Mosul la Raqqa si apoi pîna în apropierea Palmyrei, fie ”a omis” sa-i atentioneze pe colegii rusi.

Planificarea operatiei ofensive în Palmyra s-a facut în mod extrem de profesionist, întrucît Statul Islamic dispune de ofiteri de stat major de nivelul celor din armatele cele mai puternice din NATO. Deplasarea a fost planificata pe mai multe coloane de mars, de la Raqqa pîna la periferiile Palmyrei. Astfel, circa 4.000 de luptatori ai Statului Islamic, îmbarcati pe camionete Toyota ( dotate cu mitraliere ), transportoare blindate, piese de artilerie si tancuri s-au dislocat în secret, pe timpul noptii pe o distanta de 200 km si au intrat direct în lupta.

Statul Islamic a creat un raport de forte net superior, a manevrat si a atacat, pe  timp de noapte, cu o eficienta exemplara. Ceea ce dovedeste ca membrii Statului Islamic nu sunt sirieni razvratiti împotriva regimului Bashar Al-Assad, ci mercenari bine antrenati, înarmati si informati permanent de sponsorii lor, despre miscarile armatei siriene. Puse la curent cu dispunerea militarilor sirieni în teren, cu cîteva zile înainte de declansarea ofensivei, grupe de comando ale Statului Islamic, disimulate în refugiati civili, s-au infiltrat la periferiile Palmyrei. Membrii acestor grupuri s-au oprit în apropierea punctelor de control ale armatei siriene, de la iesiriele din oras si la sosirea coloanelor cu trupe ale Statului Islamic au creat ambuscade sau s-au aruncat în aer. Prin intermediul acestor comandouri, Statul Islamic a deschis brese prin care coloanele auto au patruns în Palmyra.

Chiar si în aceste conditii militarii armatei siriene ar fi putut opune rezistenta îndelungata daca ar fi fost si ei dotati cu echipamente de vedere nocturna ca si luptatorii Statului Islamic. Dispunînd de o dotare superioara si de informatii precise, subunitatile Statului Islamic au executat manevre foarte exacte, reusind învaluirea si izolarea dispozitivelor de aparare ale armatei siriene. Oare de unde si-a procurat Statul Islamic mii de echipamente de vedere pe timp de noapte, în ultimele luni ?

Dupa reocuparea Palmyrei de catre Statul Islamic, expertii rusi dislocati an Siria au tras concluziile care se impuneau si a fost livrata, militarilor armatei siriene care lupta pentru eliberarea orasului, aparatura individuala de vedere pe timp de noapte si echipamente Fara-1, 1PN90-3 si Aistyonok, existente în dotarea brigazilor de infanterie moto rusesti. Radarul portabil Fara-1 este cuplat la mitralierele de calibrul 7,62 mm, 12,7 mm si 14,5 mm si detecteaza pe timp de noapte sau ceata, luptatorii individuali de la distanta de 2.000 m si vehicule de la 4.000 m, dirijînd cu precizie focul mitralierelor. Camera de termoviziune de tip 1PN90-3 este si ea atasata mitralierelor de calibrul 7,62 mm, 12,7 mm si 14,5 mm si poate depista un luptator izolat la distante de 200-500 m.

FOTO:https://rg.ru

Radarul portabil Aistyonok este utilizat de bateriile de artilerie de toate calibrele. El urmareste traiectoria proiectilelor, calculînd coordonatele piesei de artilerie care le-a lansat, pîna la distanta de 20 km, inclusiv a celor aflate în miscare. Radarul urmareste si traiectoria propriilor proiectile, oferind posibilitarea corectarii tragerii. El poate fi instalat si pe autovehicule, fiind similar radarului american An/Tpq -50.

FOTO: http://www.globalsecurity.org/

Rusia a livrat unitatilor siriene care actioneaza la Palmyra si sistemul Bufnita-SBRM care este un mijloc de cercetare de tip MASINT (Measurement and Signature Intelligence ). El receptioneaza si analizeaza reflexia emisiilor ( sunete, vibratii, presiune ) produse de sistemele de lupta, transmise prin aer si prin sol. Bufnita-SBRM compus din 50-80 de senzori-transmitatori magnetici, seismici si acustici care sunt monitorizati de la distanta.

FOTO: http://militaryrussia.ru/

Fiecare senzor urmareste 31 de canale, fiecare canal recunoscînd 27 de coduri de identificare care corespund frecventelor de vibratii emise de camionete, blindate si alte categorii de tehnica militara. Senzorii asigura detectia tintei pîna la distanta de 15 km, bateriile senzorilor asigura functionarea senzorilor timp de 130 de zile. Sistemul Bufnita SBRM este operat de o singura grupa de militari dispusi pe un autoturism usor blindat GAZ-233036 Tigru, dotat cu displayuri de comanda si afisare.

Retelele rusesti de cercetare si spionaj ”Bufnita”, amplasate la granita cu NATO

4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com