UPDATE: Constantin Apostol si Costel Casuneanu, in dosarul in care a fost retinut Romeo Stavarache

Cutremur de proportii in intreaga Moldova, odata cu retinerea lui Romeo Stavarache, a lui Liviu Goian si Liviu Cenusa. „Spuma“ administratiei locale si cei mai puternici oameni de afaceri sunt chemati la audieri.

Potrivit ziarului Adevarul, Romeo Stavarache, Constantin Apostol, Liviu Cenusa si Liviu Goian cereau oamenilor de afaceri sa finanteze 1 TV Bacau, Ziarul de Bacau sau Asociatia Top Sport, care patrona echipa de handbal Stiinta Bacau.

„Din ordonanta de retinere redactata de procurorii DNA reiese ca primarul Romeo Stavarache, alaturi de Constantin Apostol, cumatrul edilului din Bacau si seful ADRNE, le sugerau oamenilor de afaceri, sa sponsorizeze fie echipa de handbal Stiinta Municipal Bacau, fie publicatia „Ziarul de Bacau” sau postul de televiziune 1-TV. În schimbul banilor introdusi în conturile firmelor sau asociatiilor care controlau aceste entitati, oamenii de afaceri rezolvau semnarea unor contracte pe bani publici cu Primaria Bacau sau cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

1. Costel Casuneanu, administratorul firmelor SC Asero SRL si SC PA&CO International SRL. Casuneanu a obtinut, prin intermediul firmei SC Asero, aprobarea unui contract în valoare de 54 de milioane de lei (cu fonduri majoritare de la Uniunea Europeana) de catre ADRNE, pentru realizarea unui „centru financiar si de management al afacerilor”. Potrivit procurorilor DNA, între Casuneanu, Apostol si Stavarache s-au purtat discutii, în perioada 2008-2009, cu privire la conditiile eliberarii de catre Primaria Bacau a certificatului de urbanism necesar ridicarii constructiei. „Rezulta indicii cu privire la faptul ca Apostol Constantin si Stavarache Romeo au conditionat eliberarea certificatului de urbanism de achitarea unor sume de bani de catre Casuneanu Costel în conturile Asociatiei „Top Sport” (n.r. – administrata de Apostol) si SC Ligone International SRL Suceava (n.r. – administrata de Dorin Goian)”, se mentioneaza în ordonanta de retinere. Potrivit aceluiasi document, Casuneanu ar fi virat în conturile celor doua firme 398.245 de lei, respectiv 421.000 de lei.

Cu privire la întelegerile dintre Casuneanu, Apostol si Stavarache procurorii DNA s-au sesizat din oficiu pe data de 12 martie 2014. Alti trei oameni importanti din Bacau, Viorel Rusu, Costica Rusu si Constantin Sosu, apar în ordonanta de retinere ca martori sau denuntatori. Cu toti au reclamat ca Stavarache sau Apostol le-au solicitat bani, dupa o schema similara, pentru intermedierea unor contracte.

  1.  Pe 6 decembrie 2011, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la concesionarea, în conditiie nelegale, a sistemului de iluminat public din Bacau. Contractul a fost „prins” de SC Electroconstructia Elco SA Bacau. Sase zile mai târziu, Radu Cosmin Iliuta, directorul general al Rombet SA Bacau si fost director al SC Electroconstructia Elco SA Bacau, apare ca martor în acest dosar. Iliuta sesiza ca „în perioada 2007-2011, au fost remise numitului Otetea Toader – sef Serviciu drumuri, retele si iluminat din cadrul Primariei municipiului Bacau diferite sume de bani si bunuri pentru a confirma si introduce la plata situatii de lucrari si facturi emise de catre SC Electroconstructia Elco SA Bacau, operatator al serviciului de iluminat public în municipiul Bacau”. Contractul de operare a serviciului de iluminat fusese încheiat în februarie 2003.

Iliuta a mai semnalat ca Rusu Costica, actionar majoritar la cele doua firme, a virat bani periodic, începând cu 2010, în conturile SC Ligone International SRL Suceava, în baza unei întelegeri cu Romeo Stavarache.

Viramentele erau stabilite în baza unei „punctaj pe stâlp”, convenit între Iliuta si Dorin Goian. Taxa lunara pe fiecare stâlp la care se executau lucrari era de 18 euro.

Pe 21 decembrie 2011, Costica Rusu apare si el cu declaratii în dosar. Rusu a marturisit ca, în cursul anului 2007, Romeo Stavarache i-a pretins drept mita suma de 18 euro pe stâlp, în vederea continuarii derularii contractului. Rusu vira periodic banii, initial în conturile firmei care detinea „Ziarul de Bacau” – SC Duoco SRL Bacau si SC SSC Invest SRL Bacau. Persoana cu care tinea evidenta spagii era Liviu Cenusa, patronul Ziarului de Bacau. Ulterior, mita a fost mutata pe firma SC Ligone International SRL Suceava, aflata în spatele televiziunii 1-TV Bacau.

3. Pe 12 decembrie 2013, omul de afaceri bacauan Viorel Rusu a venit cu un denunt la DNA.  Controversatul om de afaceri, administrator al firmelor SC Conextrust SA Bacau si SC Rustrans SRL Bacau, a reclamat ca Romeo Stavarache i-a solicitat o întâlnire în vederea solutionarii favorabile a semnarii unui contract câstigat în 2009, prin licitatie, la Primaria Bacau. Rusu sustine ca a luat legatura cu Constantin Apostol, caruia i-a cerut sa intermedieze la Stavarache semnarea mai rapida a contractului. Apostol i-ar fi recomandat sa sponsorizeze echipa de handbal Stiinta Municipal Bacau, lucru care ar fi de natura „sa-l sensibilizeze” pe Stavarache. Ulterior, primarul de Bacau i-ar fi spus lui Viorel Rusu sa sponsorizeze, pe lânga echipa de handbal, si postul 1-TV, si Ziarul de Bacau. Rusu sustine ca, din 2009, a virat periodic bani în conturile celor patru firme.“

Asa cum se auzea de ani buni prin Bacau, Romeo Stavarache isi lua spaga prin intermediul celor doi apropiati: Liviu Goian  si a verisorului Liviu Cenusa.

Denunturi, pentru ca i s-a cerut sa cotizeze la Asociatia Top Sport, a facut si Viorel Rusu, de la societatea Rustrans/ Conextrust/ Amici.

Alte plangeri sunt facute de Costica Rusu, de la Electroconstructia ELCO SA si Rombet sau de angajati ai acestor firme.

Printre persoanele care au facut denunturi in acest caz se mai numara si Constantin Sosu, patronul firmei de salubrizare SOMA. Constantin Apostol, cumatrul edilului Romeo Stavarache, are calitatea de inculpat

Vom reveni cu un material amplu!

 

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com