Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, cu votul a 61 de deputati, Declaratia privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Declaratia majoritatii parlamentare moldovenesti, condusa de Partidul Democrat, a fost adoptata în ajunul vizitei în Moldova a vice-presedintelui Guvernului Federatiei Ruse, Dimitri Rogozin. Peste câteva zile, în urma aprecierilor denigratoare la adresa autoritatilor moldovenesti, facute de oficialul rus, Chisinaul l-a declarat pe Dimitri Rogozin persoana indezirabila pe teritoriul Republicii Moldova.
La o zi înaintea celebrarii Declaratiei de Suveranitate a RSS Moldovenesti, primul document oficial prin care statul moldovean îsi afirma suprematia legilor moldovenesti asupra celor din Uniunea Sovietica, Adunarea Generala a ONU a aprobat rezolutia înaintata de Republica Moldova pentru retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul ei.
Dupa sedinta ONU, premierul moldovean, Pavel Filip, a fost primit la Washington de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, unde a semnat un document care prevede principalele directii de cooperare moldo-americana si prioritatile dialogului strategic dintre cele doua state.
Într-un text mai vechi, George Friedman declara ca statul care va controla cordonul de Est, de la Baltica la Marea Neagra, va controla securitatea celor doua blocuri geopolitice antagoniste – Rusia si UE. De aici.
Doctrina Trump, America First, îsi propune controlul securitatii, militare si energetice, a celor doua entitati. Pentru a realiza acest lucru, Statele Unite consolideaza, economic si militar axa Varsovia – Bucuresti si proiectul Intermarium. Moscova si Berlinul se opun acestei initiative.
Presa româna noteaza ca Fortele Aeriene ale SUA intentioneaza sa cheltuiasca aproape 40 de milioane de dolari pentru constructii noi si îmbunatatiri la baza aeriana 71 din Campia Turzii, România, pentru a o face compatibila cu noile tipuri de avioane americane F22 si F35. Lucrari de acelasi tip se desfasoara si în bazele aeriene din Polonia.
Chisinaul este si el în atentia Statelor Unite. Cu suportul discret al americanilor, în 2018, Republica Moldova a fost gazda unei conferinte interparlamentare cu genericul „Georgia, Moldova si Ucraina: Parteneriatul Estic si provocarile de securitate curente”. În cadrul summitului, sefii legislativelor din cele trei tari au semnat o declaratie prin care se angajeaza sa promoveze o pozitie comuna în domeniul apararii si securitatii. De aici.
La începutul lunii iunie ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit s-a întâlnit cu presedintele Dodon, cu premierul moldovean Pavel Filip, si a participat la o emisiunie a televiziunii publice. Ambasadorul Pettit a declarat ca a discutat cu presedintele moldovean despre importanta Republicii Moldova ca partener responsabil în domeniul securitatii în regiune si l-a încurajat sa ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea Armatei Republicii Moldova prin instruire si modernizarea echipamentului. De aici.
În interviul acordat postului de televiziune Moldova, în 2016, cu ocazia Zilei Independentei Republicii Moldova, ambasadorul Pettit a spus, cu subiect si predicat, ca Republica Moldova nu este România, si ca trebuie sa ramâna stat suveran si independent în interiorul unei granite sigure. De aici.
A fost momentul implicarii politicii americane în ecuatia basarabeana, si startul construirii Intermarium. Implicarea Statelor Unite în politica de vecinatate a Uniunii Europene, face aproape imposibila transformarea Republicii Moldova într-o moneda de schimb între Germania si Federatia Rusa, state care au propriile interese în regiune, diametral opuse de cele americane. Pozitionarea geografica a statului moldovean face ca Moldova sa fie cheia de bolta pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltica la Marea Neagra. Motiv pentru care Statele Unite sustin proiectele de consolidare a suveranitatii statului moldovean. De aici si sustinerea rezolutiei ONU referitoare la retragerea fortelor militare ruse de catre Statele Unite. Probabil, si un motiv pentru care Statele Unite îsi vor construi, la Chisinau, una dintre cele mai mari ambasade din regiune.
Moldova nu e România. Pacat.
Ca sa fie, ar trebui ca unionistii moldoveni sa aiba o voce distincta în viitorul Parlament de la Chisinau. Pentru a ajunge în Parlament ar trebui sa convinga. Si sa se uneasca.
The place you describe sounds just like the Lebanon, actually so you can put that in yer pipe and inhale! The Lebanon has democracy and more freedom of speech than the US, UK, France, Germany, Italy, Sweden, Norway, Canada and Australia combined. Why? Because in the Lebanon, you can criticize the government, the party AND the jews without getting thrown in jail for it. In the Lebanon you can think the holocaust happened or it was a hoax and no one gives a shit. Just you try having a different perspective on the holocaust that”s contrary to the jewish narrative in the above-mentioned western” democracies! You”ll get thrown in jail and tarred for life for that, buddy! The stupid west is gagged by the evil jews and yet the west keeps telling everyone else in the world that the west has more freedom” than the rest LOL! And as regards the kurds evidently you were sleeping when Iraqi kurds voted NOT to have a state in Iraq! You were probably also drunk-trashed when kurdish civil and worker unions in Syria declared that they want to remain Syrian and not be part of any kind of ill-gotten kurdistan”! And as it happens, I have actually broken bread with kurds on numerous occasions: my kid has a kurdish friend at school and both our families occasionally socialize. You can put THAT where the sun don”t shine while you „inhale! andy kaufman tony