Conextrust vrea jumatate de milion de euro pentru terenul de sub blocul de pe Bulevardul Unirii 32

O serie de nereguli, produse pe vremea fostului primar Dumitru Sechelariu dar si in mandatul edilului Romeo Stavarache, ar putea scoate mii de euro din buzunarul proprietarilor apartamentelor de pe Bulevardul Unirii 32, de la scarile A si B (lânga cantina Pobac). Imobilul, realizat in baza Ordonantei Guvernului 19/1994, cu fonduri publice, trebuia construit pe un teren aflat in patrimoniul municipiului Bacau. Ministerul Lucrarilor Publice  a atribuit direct realizarea blocului firmei Conextrust (fostul Trust de Antrepriza Generala si Montaj), condusa atunci de Vasile  Savin si care la acea data detinea terenul. Pentru a respecta litera legii, acesta a donat terenul municipiului Bacau, care il accepta printr-o serie de hotarâri ale Consiliului Local.

Dupa 2004, administratia condusa de Romeo Stavarache, realizeaza alte acte suspecte. Locatarii, instalati in apartamente din 2003, incheie abia in 2008 contract cu Primaria Bacau, pentru plata in rate a apartamentelor. La articolul 18 din contract este inserata clauza privind terenul aflat in litigiu, care va fi reglementat printr-un alt act aditional. Practic, acest articol este in contradictie cu prevederile OG 19 din 1994, dar serveste de minune unei situatii neclarificate in privinta apartanentei terenului. Un fost proprietar cere in instanta, pe legea 10 din 2001 sa i se retrocedeze o bucata de teren aflata sub bloc. In cele din urma, magistratii dispun acordarea unor despagubiri catre acesta, iar Conextrust, ramâne, in acte proprietarul terenului. Conextrust, preluat in 2008 de Viorel Rusu, le cere acum proprietarilor, banii pentru terenul de sub bloc. Fiecare ar avea de platit sume de aproximativ 10 mii de euro. Mai mult, patronul bacauan afirma ca daca nu se va rezolva pe cale amiabila, atunci, situatia va fi rezolvata in instantele de judecata.

Legal, trebuia construit pe terenul municipiului

Blocul 32 de pe Bulevardul Unirii din Bacau a fost construit in perioada 1995-2004, in baza OG 19, un act normativ premergator programului ANL. In normele metodologice ale Ordonantei se arata ca, din bani publici se poate construi doar pe teren aflat in patrimoniul primariilor. „Constructiile noi de locuinte se vor realiza pe terenuri aflate in patrimoniul unitatilor administrativ teritoriale, cu respectarea planurlor urbanistice, legal aprobate, in zonele destinate locuintelor si cu asigurarea utilitatilor si a dotarilor necesare conditiilor de locuire”, se arata in normele de pentru aplicarea OG 19 din 1994.

Banii au venit greu, blocul a fost ridicat in sapte ani

Investitia a fost demarata de Termloc, iar prin 2007 a fost preluata de primarie. „Am platit atunci 10% diun valoarea imobilului si am asteptat sa se finalizeze constructia”, ne-a declarat politistul Marian Pavel, lider al Sindicatului Politistilor, dar presedinte al Asociatiei de Proprietari „Tempus”. Semnatarii contractului cu municipalitatea au avut de asteptat aproape 7 ani pâna sa intre in noile locuinte. „In acelasi timp se facea si blocul de pe 9 Mai, de lânga benzinaria Moll. Am inteles ca a fost facut de Conimpuls si ca acolo banii au venit mai repede”, a mai spus un locatar.

Blocul 32 s-a construit in mai multe etape, cu implicarea mai multor institutii. Desi in acelasi corp de cladire, Scara C nu a fost realizata prin OG19, ci cu sprijinul Ministerului Administratiei si Internelor, care a dat bani firmei, urmând sa primeasca locuinte pentru proprii angajati. Pentru Scara A si B, banii au venit de la Ministerul Lucrarilor Publice, iar ordonator de credite a fost primaria.

Au locuit cinci ani fara forme legale, fara sa plateasca rate sau chirie

Dupa ani de asteptare, locatarii celor 60 de apartamente de la scara A si B s-au mutat noile case. Intre timp, s-au interesat la primarie referitor la contracte, deoarece ei locuiau doar in baza unui precontract. „Conducerea de atunci ne-a spus ca totul se va reglementa odata cu incheierea contractelor, ca nu ne da nimeni afara din casa”, a mai spus Marian Pavel. Ulterior, odata cu venirea noilor edili, locatarii Asociatiei „Tempus” au venit in audienta la primar. „Nu scot castanele altuia cu mâna mea, ne-a spus Romeo Stavarache in audienta”, afirma politistul. Din 2003 pâna in 2008, locatarii de la scarile A si B, au locuit fara sa plateasca rate sau chirie. Au stat doar pe baza unui precontract. „In afara de starea de nesiguranta, determinata de neincheierea contractului, ne-a fost greu sa ne facem mutatie, deoarece la Evidenta Populatiei ni s-a cerut act de vânzare-cumparare si nu precontract”, a mai spus Marian Pavel.

Contractul semnat cu Stavarache trezeste suspiciuni

In 2008 edilul Romeo Stavarache i-a invitat pe proprietari sa semneze contractele pentru locuinte. Din acest moment, ei urmau sa plateasca rate lunare, timp de 15 ani. In contracte a aparut insa un articol, care i-a nedumerit pe viitorii proprietari de locuinte.

Potrivit articolului 18 al contractului de vânzare-cumparare: „Situatia juridica a terenului va fi reglementata ulterior incheierii prezentului contract de vânzare-cumparare, printr-un alt act, dupa solutionarea definitiva si irevocabila a litigiilor”. Acest paragraf contrazice prevederile OG 19 din 1994, care mentiona explicit ca terenul trebuia sa fie al municipiului. In plus, locatarilor li s-a parut suprinzator ca au fost obligati la plata unui comision, exact cum fac si agentiile imobiliare. „Când am incheiat contractul in 2008, am platit comision de 1%, pe linga rata si TVA”, a mai spus Marian Pavel.

Terenurile Conextrust la primarie si inapoi

Pâna in 2003-2004, nu s-a pus problema unor nereguli legate de terenul de sub constructie. O prima donatie catre primarie este facuta de Conextrust in 1995. O suprafata de 687 de metri patrati este concesionata apoi de primarie primului ordonator de credite, SC Termloc SA Bacau. In 2001, firma de constructii a propus un schimb de teren primariei, fapt respins de edil. „Intrucât trerenul din Bacau este proprietate al Conextrust si pe acest teren s-au construit doua tronsoane de bloc, tot de catre dumneavoastra, va facem cunoscut ca nu se poate realiza un schimb de teren, urmând ca odata cu incheierea contractelor cu proprietarii apartamentelor, sa le vindeti si cota indiviza aferenta fiecarui apartament”, se arata in adresa semnata de Dumitru Sechelariu, in data de 15 februarie 2001. Pentru a intra in legalitate cu intreaga suprafata construita, in 6 noiembrie 2002, societatea Conextrust propune sa doneze terenul de 999,27 de metri patrati (aferent scarilor A si B). Donatia este acceptata prin HCL 282 din 29 noiembrie a aceluiasi an. Patronul Conextrust de astazi se bazeaza si acum pe hârtia semnata de fostul primar. „Exista o adresa data de primarie, pe vremea lui Sechelariu. Acel teren este al meu, proprietatea Conextrust. Când am preluat societatea, am preluat si activul si pasivul in care se gasea si litigiul. Voi uza de caile legale pentru a-mi valorifica dreptul de proprietate. Proprietarii au posibilitatea sa concesioneze sau sa cumpere terenul”, a declarat Viorel Rusu, patronul Conextrust.

In mod inexplicabil, printr-un sir de hotarâri de Consiliul Local, municipalitatea isi revoca deciziile din 2002, prin care s-au aprobat donatiile. Una din ele este HCL 302, din 30 octombrie 2006, semnata de actualul secretar al municipiului, care, fireste, recunoaste dreptul de proprietate al Conextrust. „Terenul este proprietatea Conextrust si deoarece era in litigiu, a fost pusa acea mentiune in contract. Municipiul a revocat hotarârea care privea donatia, deoarece ea nu a produs efecte”, a declarat Ovidiu Popovici, secretarul Municipiului Bacau. „Primaria ar fi trebuit sa oblige Conextrust-ul sa autentice donatia pentru tronsonul A si B, sa modifice Cartea Funciara, mai ales ca societatea a dorit sa doneze acest teren, fapt acceptat prin hotarâri de consiliu local, dar de neinteles, ulterior revocate”, a mai spus seful Asociatiei de Proprietari „Tempus”.

„ Ma gândesc sa fac o plângere la DNA pentru a denunta acest mecanism prin care noi, locatarii, suntem presati sa platim bani pentru un teren care ar trebui sa fie al municipiului”, a mai spus Marian Pavel, lider al Sindicatului Politistilor si Personalului Contractual (SNPPC) Bacau.

 „Invitatii” si „presiuni”

Din 2008, odata cu semnarea contractelor cu Primaria Bacau, cei 60 de proprietari si-au pierdut linistea. Societatea bacauana a facut presiuni, a organizat intâlniri pentru a se ajunge la o solutie amiabila, in privinta vânzarii sau concesionarii terenului. „Ne.au facut notificare, ne-au chemat pe toti la firma. Au trimis si bodyguarzii sa ne impresioneze”, a mai spus Pavel. Tonul somatiilor transmise catre locatari este cât se poate de imperativ. „In cazul in care nu veti da curs invitatiei noastre, ne rezervam dreptul de a rezolva problema prin intermediul unei actiuni adresata instantei judecatoresti, urmând sa formulam un capat de cerere prin care vom solicita obligarea dumneavoastra la plata chiriei, respectiv a lipsei de folosinta (pentru ultimii 3 ani de zile)”, se arata in ultima adresa venita zilele acestea.

Caseta: Josef Jack, proprietarul de drept al unui teren, despagubit cu actiuni la Proprietatea

Amplasamentul actualului imobil de pe Bulevardul Unirii a fost obiectul altor controverse, solutionate in cele din urma de instantele de judecata. Josef Jach a cerut in baza legii 10 din 2001, sa fie despagubit cu suma de 200 de mii de dolari, reprezentând, conform unor expertize, valoarea terenului constructiilor demolate si a terenului de 1019 metri patrati, situat in Bacau pe strada Nufarului 21. Instanta Suprema (Curtea de Casatie) nu a acceptat expertiza, prin care amplasamentul de pe fosta strada Nufârului este acelasi cu Bulevardul Unirii 32. Cazul a fost trimis spre rejudecare, iar Josef Jach a primit actiuni la Proprietatea”, mai spune Marian Pavel.

Donatie pentru pacalirea Ministerului

Firma Conextrust, inainte de realizarea lucrarilor la Blocul 32 de pe Bulevardul Unirii a incheiat o intelegere cu Stefan Arnautu, care a acceptat sa-si vânda terenul de sub scarile A si B, pentru a primi in schimb un apartament si un spatiu comercial. Ulterior, firma Conextrust este beneficiara a contractului cu Ministerul Lucrarilor Publice (MLPAT) si doneaza terenul, pentru a fi in legalitate. Dar, actele nu au fost incheiate in forma autentica si nu s-au facut rectificarile in Cartea Funciara. „Singura problema este ca acea donatie nu a fost incheiata in forma autentica. Dar, aceasta trebuie sa fie problema primariei pe care sa o rezolve cu Conextrust-ul. Acest bloc, facut cu fonduri publice, trebuia construit pe teren al municipiului. Proprietarii, când au incheiat precontractul, asta au stiut. Noua ni s-au ascuns o serie de lucruri”, afirma avocatul Silvia Niculescu, proprietar al unui apartament in acelasi bloc. “A fost revocata doar donatia pentru tronsonul C. Chiar daca firma a facut act de donatie iar Consiliul Local, in 2002 a aprobat donatia, aceasta trebuia finalizata la notar. Cum putem noi sa aducem Conextrust la notar, pentru a incheia acea donatie? Ce mijloace avem pentru a-i constringe? Ovidiu Popovici.

„Pâna in 2008, nimeni nu a stiut, pe cale oficiala, ca exista o problema cu terenul. Iar stipularea din articolul 18, ca se va incheia un act aditional, nu presupunea neaparat plata unor bani”, a mai spus Marian Pavel.

„Ni s-a cerut câte 500-600 de euro pe metru patrat. Pentru apartamentul meu, ar trebui sa platesc aproape 12 mii de euro”, o locatara de la etajul 1 al imobilului.

E o hârtuire ce face Conextrust-ul. Ultima notificare venita zilele aceastea nici macar nu este stamplata. In plus, ei cer sume mari, de 500 de euro pe metru patrat, dar valoarea terenului a scazut foarte mult, in aceasta perioada de criza”, a mai spus avocatul Silvia Niculescu.

 

5 Comentarii

 1. anonim spune:

  din punct de vedere juridic conextrust nu are nici o vina
  ….vinovata se face administratia cere a tragiversat lucrurile cu actele definitive
  asta e caraqcteristic mafiei locale,sa nu credeti ca sa schimbat ceva…..doar numele
  nu e sechelariu e stavarache
  nu e savin e rusu
  baietii destepti din imobiliare si constructii
  ….si totul pe bani,pe banii nostri
  asta e statul nostru care prinn definitie
  este
  forma suprema de organizare sociala a unei natiuni
  destinat sa serveasca interesele membrilor lui
  ,,,deci statul este servitorul cetateanului……
  acuma cetateanul a ajuns sluga,sclavul statului ,a sistemului
  STATUL NU MAI E STATUL NOSTRU, STATUL A TRADAT!
  STATUL TREBUIE REFORMAT, DE SUS IN JOS,
  STATUL TREBUIE CURATAT DE MIILE DE AGENTII SI DIRECTI CARE NU FAC ALTCEVA DECAT CONSUMA RESURSE
  STATUL TREBUIE REFORMAT ,MAFIA DIN STRUCTURILE DE STAT TREBUIE NIMICITA SI VINOVATI CONDAMNATI!

  ATENTIE!
  DOMNILOR SAVIN,SECHELARIU,STAVARACHE SI RUSU VIOREL!
  TOTUL SE PLATESTE ,MAI DEVREME SAU MAI TARZIU!
  INDIFERENT DE CULOARE POLITICA SAU SUMELE DIN CONT!

 2. anonim spune:

  Conextrust este o firma serioasa care a facut ceva pentru Bacau si bacauani e si normal sa apara si cei care sa incerce sa-i puna bete -n roate dar cu siguranta nu vor reusi pentru ca Conextrustul nu a facut si nu face nimic ilegal. Bravo lor sa o tina tot asa.

 3. anonimos spune:

  Conextrust e cea mai tare firma din Bacau, are cele mai multe lucrari. Au blocuri in constructie, sediul de la Mediu dar si alte licitatii castigate. E timpul lor, relatiile cu putrea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com