In Romania ar trebui infiintata o universitate sau macar o facultate a Coruptiei. Pentru asta trebuie realizate carti de specialitate, manuale, toate cu exemple si cazuri concrete. Avem primari ingeniosi, inventatori, care ar putea inspira lucrari best seller. Care sunt cele mai rafinate metode de coruptie, spaga, clientelism politic?! Dauneaza sau nu coruptia societatii? Este posibila democratia in Romania fara aceasta viermuiala de politicieni mizerabili, corupti, strambi? De sute de ani, o parte dintre boierii tarii au fost tradatori, iar daca a fost cazul au scos domnitorul de pe tron pentru a-si proteja intersele personale. Intodeauna legea in domeniu a fost stramba, lipsita de metoda si procedura necesara pentru a fi aplicabila. Cel putin doua legi de astazi implinesc zona politica si faciliteaza coruptia. Ordonanta 34/2006, legea achizitiilor publice dar si cadrul legal care pazeste transparenta finantarii partidelor politice. Mai bine de jumatate din licitatiile din Romania sunt trucate, spun chiar oficialii care pazesc libera concurenta a mediului privat la banul public. De ce sunt trucate? Pentru ca asa este facut sistemul, pentru ca institutiile de control ale statului sunt tinute sub control politic.
Deoarece coruptia din Romania are un caracter generalizat, iar clasa politica functioneaza dupa principiile si metodele grupurilor infractionale organizate, propun initierea unui studiu asupra celor mai frumoase si inventive metode de coruptie. Tocmai de aceea, acceptam comentarii despre metode ingenioase de coruptie. Cum fura primarul tau?
Pana vom primi propunerile dumneavoastra, ale oamenilor de afaceri, ale celor care se lovesc zilnic de SPAGA, vin cu putinul bagaj pe care l-am aflat pana acum:
Capitolul 1:Clientelism& coruptie!, din categoria spagi mari
1 Ordonatorul de credite (primarul) se inconjoara de oameni de incredere, carora le atribuie o buna parte a contractelor publice. Deoarece receptia executiei lucrarii este tot in mana edilului, profitul final nu tine de buna executie, ci de intelegerea pe care o are cu edilul. Profitul in astfel de cazuri ajunge la 30-50% si se imparte intre buzunarul omului de afaceri si primar sau partid.
2. Cand o firma privata doreste sa realizeze o investitie se loveste de autorizari si decizii ale autoritatilor publice locale. Primarul conditioneaza, prin santaj si intarzierea aprobarii hartiilor, ca lucrarile sa fie executate de firme apropiate lui, la un pret la care sa rezulte un profit considerabil. Spaga nu este discutata direct, deoarece este riscant. Impartirea banilor se face in grupul apropiat, in mijlocul clientelei politice.
3. Spaga direct la primar. Edilii nostri s-au desteptat. Nu mai vorbesc la telefon toate prostiile. Pentru orice eventualitate, „dsicutia“ are loc cu usile inchise, pe muteste. Primarul scrie pe hartie care este partea lui, 100-200 de mii de euro. Spaga direct la primar se obisnuieste atunci cand omul de afaceri nu ar avea dreptul legal de a obtine autorizatia, PUZ-ul etc. Ai de vandut terenul cutare, ai nevoie de PUZ pentru a-l da la pretul dorit. Da, dar acolo nu sunt respectate prevederile de arhitectura, urbanism, etc. Ce e de facut?! Faci rost de bani, atat! In aceeasi zi eliberam avizele necesare. O astfel de discutie are loc doar in scris, pe hartie, dupa care aceasta este aruncata, arsa. Pentru eliminarea probelor compromitatoare.
4. Spaga lasata in gunoaie sau in boarfe murdare. Pachetul de bani poate ajunge la destinatar in diferite moduri. Plicul trebuie lasat intr-un loc fix, dar cu luarea unor masuri de precautie. El poate fi lasat intr-o ghena de gunoi, intr-un pachet oarecare.
5. Spaga este transformata in beneficii. Tu iei lucrarea asta, dar imi faci si mie o casa. Nu mie, socrului meu, verisorului meu, bunicii mele care este pe moarte. Asa se ridica vile fara ca politicianul corupt sa aiba grija banilor. De multe ori ele sunt construite chiar in alta localitate, pentru a se pierde urma. Cum este posibila aceasta situatie din fonduri publice? Simplu, lucrarea publica inghite mai multe materiale de constructii, mai multa manopera! Atat cat sa mai incapa de o casa si de un profit frumusel.
Capitotul 2: Unde se duc banii, cand se duc?!
Macar de ochii lumii si ai europenilor, in Romania au fost infiintate institutii gen ANI (Agentia Nationala de Integritate). Adica oameni pregatiti care au ca misiune sa verifice daca averea din teren coincide cu cea din declaratia de avere. Cu alte cuvinte, cativa inspectori voinci trebuie sa caute acul in carul cu fan. De multe ori, acestia gasesc un sprijin in presa. Chiar si asa, mutora li se pare riscant sa mai investeasca banii in tara. Cu ocazia unor delegatii, a unor seminarii internationale, banii ajung peste granita. Unii isi cumpara vile, altii investesc in fabrici sau ii lasa in paradisuri fiscale. Si in acest caz, avem nevoie de cazuri concrete! De aceea, va invit sa construim impreuna „Manualul primarului corupt!“.
NOTA: Cele mai frumoase idei ar putea fi premiate. Ingeniosul in metode de coruptie ar putea primi unda verde pentru a candida pe un post bun de primar sau parlamentar. Asteptam propunerile si sugestiile dv!