Cine lupta cu adevarat împotriva ISIS ?

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, pilot de MIG si fost comandant adjunct al Aeroportului International Otopeni

McCain

Bombardamentele aeriene ale NATO împotriva armatei sîrbe bosniace au avut loc în perioada 30 august- 20 septembrie 1995. Ele au fost realizate de 400 de avioane si rachete de croaziera Tomahawk în folosul mercenarilor musulmani adusi de SUA, Iran, Arabia Saudita si Turcia ca sa lupte împotriva sîrbilor. Operatiunea si-a atins scopul fiind distruse 338 de tinte terestre sîrbe ( concentrari de blindate, baterii de artilerie de calibru mare, coloane de infanterie motorizata în mars, etc ).

Bombardamentele NATO asupra Yugoslaviei s-au derulat în perioada 24 martie-10 iunie 1999 si au condus la moartea a 5-10.000 de militari si civili iugoslavi, la neutralizarea a 40 % din cele mai avansate arme ale trupelor de uscat ale armatei iugoslave si la distrugerea a 60 % din capacitatile industriale, a punctelor termice care livrau agent termic populatiei, a podurilor peste Dunare si a nodurilor de cale ferata din Iugoslavia. Operatiunea si-a atins scopul, armata iugoslava retragîndu-se din Kosovo, asa cum doreau americanii.

Surprinzator, dar de mai bine de un an, SUA împreuna cu aliatii sai din NATO ( Turcia, Canada, Anglia, Franta, Germania si Olanda ) dar si cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Qatar, Iordania, Australia, bombardeaza din aer ISIS fara niciun rezultat. Desi fortele ISIS care numara 5-7.000 de luptatori,  actioneaza în zone strict delimitate si în teren deschis ( cel mai adesea în zone de desert ) unde reperarea si lovirea lor este cu mult mai usoara decît în fosta Iugoslavie.ISIS

ISIS este alcatuit din detasamente tactice cu o mare mobilitate, avînd în compunere subunitati de cercetare înzestrate cu autoturisme usor blindate ( Humvee ), subunitati de blindate înzestrate cu tancuri, masini de lupta ale infanteriei si TAB-uri, subunitati de artilerie tractata, subunitati de transport dotate cu camioane ( pentru munitii, alimente, carburant, etc ), subunitati de aparare AA cu tunuri, rachete portabile sau mitraliere montate pe camioane, etc. Putinele clipuri difuzate de presa occidentala, înfatiseaza doar obiective statice, de tip bunker ale ISIS, lovite de aviatia americana. E foarte ciudat ca nu se observa niciun autoturism, niciun blindat, niciun luptator ISIS în apropierea obiectivului. Ceea ce poate însemna ca e vorba de un fals, întrucît presa occidentala care a difuzat aceste clipuri, pare sa fi uitat ca odata cu ocuparea Irakului de catre armata SUA, genistii americani au avut sarcina de a arunca în aer toate buncarele construite de Sadam Hussein. Unde au gasit luptatorii ISIS atîtea bunkere în Irak ?
Ocupantul American, începînd din 2003, a dat la fier vechi toate avioanele reactive supersonice  ( MiG-21, MiG-23, MiG-25, MiG-29, Mirage F-1 ) sau de atac la sol ( Su-17/22, Su-25 ), existente în armata irakiana. Ele fiind înlocuite cu avioane cu elice Cessna 208 Caravan, Cessna 172 si Beechcraft T-6 Texan II. Acelasi lucru a facut cu elicopterele de atac irakiene Mi-24, înlocuite cu elicopterele utilitare ”second hand” Bell 206, Bell UH-1, Bell OH-58C, Bell 407, niciunul dintre acestea nefiind blindat sau înarmat pentru a lupta cu blindatele.3-bell-407-scout-helicopters-delivered-to-iraq

SUA a amînat în mod repetat livrarea celor 36 avioane F-16 block 52 platite de Irak în 2011. Primele 4 F-16 au ajuns la baza aeriana irakiana Balard abia în iulie 2015, restul urmînd sa soseasca în 2018. Acelasi lucru l-a facut SUA si cu cele 36 AH-64E Apache cumparate de Irak. Pus în situatia sa lupte cu ISIS, Irakul a apelat la Franta care dupa modelul Mistral, a refuzat sa-i furnizeze elicoptere de atac Tiger, ca sa nu supere SUA.

HELICOPTER

De ce ar face SUA tot posibilul ca Irakul care se afla în linia întîi a luptei cu ISIS sa nu dispuna de aeronave de lupta ? Simplu, pentru ca altfel Irakul singur ar neutraliza din aer ISIS în doua luni. Si atunci, s-ar devoala jocul la cacealma facut de SUA si aliatii sai în privinta ISIS.

Rusia a înteles adevaratele intentii ale SUA si a fost singurul stat care a sprijinit fortele care lupta cu adevarat împotriva ISIS. A semnat imediat un acord cu Irakul privind livrarea a 56 elicoptere de atac Mi-28 NE si Mi-35 ( în prezent operînd  deja 24 de elicoptere rusesti ). Un clip irakian arata cum se deruleaza acum o lupta reala între un elicopter Mi-35 irakian si o coloana ISIS.

Rusia a mai furnizat Irakului si 12 avioane Su-25, pilotii iranieni fiind în curs de trecere pe aceste aparate. Tot printr-o întelegere intermediata de Rusia, alte 7 avioane Su-25 iraniene, fiind înapoiate Irakului si trimise sa opereze împotriva ISIS de pe baza aeriana irakiana Balad pe 13 iulie 2015.

 

 

6 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com