Cea mai scumpa cladire din Bacau a fost vanduta statului de un denuntator la DNA. Scurta cronologie

În noiembrie 2008, in timpul campaniei electorale de la alegerile parlamentare, este semnat contractul intre ANCPI si Conextrust. Unul preferential, in care s-a facut descrierea cladirii in care statea in chirie OCPI Bacau (Suprafata utila ceruta de ANCPI, pentru viitorul sediu din municipiul Bacau, a fost între 2544 de metri patrati si 3109, iar cea desfasurata minim 2671 de metri patrati si maxim 3731. Iar suprafata libera de constructii sa fie între 184 si 230 de metri patrati. Totodata, s-a cerut ca imobilul sa fie în zona A a municipiului Bacau, ceea ce a restrâns si mai mult posibila concurenta. Normele legale referitoare la amplasarea unei institutii publice au impus însa si doua conditii. Sediul trebuia sa aiba cel putin o cale de acces rutier, iar distanta maxima pâna la un mijloc de transport în comun sa fie de cel putin 500 de metri.).

Statul roman a platit peste 1500 de euro pe metru desfasurat

Statul roman a platit peste 1500 de euro pe metru desfasurat

Pretul tranzactiei a fost stabilit la 20,3 milioane de lei, la un curs al euro de 3,8 lei. (5,2 milioane de euro).

Robert Tatu, directorul general al ANCPI de atunci, refuza sa mai semneze contractul in forma finala. Si urmeaza procesele. Conextrust, pe baza contractului de baza si a evaluarii imobilului, castiga peste tot impotriva statului roman. 20,3 milioane in 2010 si 7.14 milioane, penalitati, in 2014. Fireste, statul suporta si cheltuielile de judecata.

Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti pe 30 noiembrie 2010: „Incuviinteaza executarea silita pornita in dosarul nr.914/2010, BEJA Draganescu Ionescu si Crafcenco la cererea creditorului SC Conextrust SA impotriva debitorului Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.. Irevocabila Pronuntata in sedinta publica.“

In perioada februarie –mai  2011 conturile ANCPI sunt blocate. Suma pe care institutia o datora lui Rusu, potrivit deciziei definitive a instantei, era mult prea mare pentru bugetul estimat al Agentiei.

10 martie 2014, la Curtea de Apel Bucuresti: „ Admite apelul. Schimba în tot sentinta apelata în sensul ca: Admite cererea de chemare în judecata astfel cum a fost perecizata. Obliga pârâta (n.r. ANCPI) la plata sumei totale de 7.086.269,22 lei despagubiri pentru neîndeplinirea obligatiei de a încheia contract de vânzare-cumparare, respectiv: – 1.674.759,56 lei reprezentând diferenta de curs valutar; – contravaloare în lei a 844.052,99 euro dobânda legala aferenta diferentei de curs valutar si – contravaloare în lei a 358.504,71 euro dobânda bancara medie pentru aceeasi suma. Dispune restituirea unei diferente de taxa de timbru în cuantum de 27.369 lei achitata nedatorat catre apelanta. Obliga intimata la plata sumei de 28.491 lei cheltuieli de judecata efectuate în fond si apel. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronuntata în sedinta publica azi, 10.03.2014.“

Pe 28 mai 2014, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti ii aproba executarea sumei prevazuta ca penalitati si cheltuieli de judecata. Adica, inca 7,14 milioane de lei. (Încuviinteaza executarea silita ce urmeaza a se efectua potrivit art. 622 alin. 3 si art. 653 NCPC, împotriva debitorului Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, în oricare din modalitatile prevazute de lege, pentru recuperarea creantei de 7142129,22 lei, reprezentând debit si cheltuieli de judecata, la care se vor adauga cheltuielile de executare, în temeiul titlului executoriu reprezentat de decizia civila nr. 182/2014 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti. Autorizeaza creditoarea SC Conextrust SA sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse în titlul executoriu.)Aleea de care depinde vanzarea imobilului

In momentul de fata OCPI Bacau are 78 de angajati, cu tot cu secretare si persoanele aflate in concediu, si fiecaruia ii revin 45,8 metri patrati. Ultimul etaj nu este ocupat. Calea de acces spre o statie de autobuz, la strada Oituz, nu s-a mai facut, chiar daca fusese autorizata de Primaria Bacau, deoarece trecerea peste proprietatile oamenilor. In total, statul român a achitat 27,4 milioane de lei pe o cladire veche de 30 de ani, la un pret de peste 1500 de euro, pe fiecare metru desfasurat (sunt incluse si holurile si scarile).

In toamna lui 2015, Directia Nationala Anticoruptie din Bacau a deschis un dosar penal fata de finantarea campaniei PDL la alegerile prezidentiale din 2009, unde Rusu, potrivit denuntului lui Mihai Banu, ar fi dat in total 250 de mii de euro.

Viorel Rusu este denuntator in mai multe dosare ale DNA Bacau, de mita si trafic de influenta. Nu are calitatea de inculpat, invinuit sau suspect in vreun dosar al procurorilor Anticoruptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com