Ce calomnii raspândeste rectorul Universitatii „Vasile Alecsandri“ la adresa unor colegi si cum îi îndeamna pe profesori sa voteze la alegeri

Sursa: Adevarul

Valentin Nedeff, rectorul  Universitatatii „Vasile Alecsandri“ din Bacau, a trimis un mesaj calomniator la adresa unor profesori universitari bacauani. Totul de pe mailul sau oficial-institutional, cu extensia @ub.ro. Rectorul bacauan îsi intituleaza mailul „Adevarul.ro în Universitatea „Vasile Alecsandri“ din Bacau“, iar mesajul atasat apare la „proprietati“ ca fiind scris de un profesor apropiat rectorului, Valentin Zichil, care urmareste sa preia stafeta de la Nedeff, aflat la finalul ultimului mandat.Universitatea „Vasile Alecsandri“din Bacau îl va avea rector, pentru urmatorii patru ani, tot pe Valentin Nedeff

Dupa dezvaluirile din ziarul Adevarul, despre sponsorizarile date de Costel Ceocea, presedintele Societatii de Investitii Financiare Moldova (SIF) înainte de a-si depune dosarul de conferentiar, catre Universitatea Bacau, rectorul Valentin Nedeff, care a fost si presedintele de comisie la concurs, a reactionat printr-un mail calomniator, în care implica atât numele ziarului Adevarul, cât si pe cel al adversarilor închipuiti din institutie.

Ieri, 31 ianuarie si astazi, 1 februarie, de pe mailul oficial din institutie al rectorului a fost raspândit în toata reteaua universitara un mesaj în care sunt amenintati mai multi profesori, deveniti incomozi de-a lungul timpului pentru el. În mesajul trimis celorlalti colegi lasa sa se vada ca mailul ar fi fost primit de la adevarulbacaului@yahoo.ro, adresa care însa nu apartine ziarului sau vreunui jurnalist al cotidianului. Totodata, mesajul în PDF, arata la „proprietati“ ca a fost scris de Valentin Zichil, apropiat al rectorului, care va candida în luna martie pentru functia suprema din universitatea bacauana. Dealtfel, în continutul mesajului, singura persoana care apare mentionata pozitiv este chiar profesorul Zichil.Universitate Bacau

Atac sub centura la un coleg decedat

În mesaj sunt atacati profesori care conduc departamente si specializari în Universitate, precum Gabriel Lazar sau Radu Ababei dar si un fost profesor decedat, un cadru didactic care vindea în afara orelor de curs produse Oriflame, dar si doi colegi asupra carora sunt aduse acuzatii de natura sexuala.

În niciuna dintre situatii, rectorul, care propaga mesajul, nu aduce vreun fel de probe. „Stimati colaboratori.În fisierul atasat acestui mesaj aveti un raspuns la toate manipularile din zilele trecute. Noua ni se pare un raspuns de bun gust si de competenta parchetului – care a fost deja sesizat“, afirma Valentin Nedeff în mailul trimis ieri. Ca si cum toate acestea nu ar fi fost suficiente, revine astazi cu acelasi mesaj atasat dar si cu explicatii suplimentare: „ Aveti mai jos mesajul primit de foarte multi colegi. Am observat ca dl prof. Lazar G. si alti colegi nu sunt la destinatari si de aceea am considerat utila retransmiterea mesajului pentru ca persoanele defaimate sa se poata apara. Mi se pare corect. Nu-mi sta in caracter sa fac anonime sau sa defaimez universitatea si colegii din universitate, cand stiu cat de greu am reusit, impreuna, sa reparam defaimarile din anul 2009. Stimati colegi va informez ca numarul anonimelor care defaimeaza in principal universitatea si cadrele didactice din universitate, este foarte mare. Acestea au ajuns  nu numai in presa locala, dar si la diferite institutii ale statului. Sunt solicitate pentru verificare dosare de concurs, contracte de cercetare etc. Cu calm si responsabilitate vom raspunde la toate aceste actiuni care nu fac bine universitatii. Cu deosebita consideratie, Valentin Nedeff“.

Reactia profesorilor atacati în mesajul oficial emis de rector nu s-a lasat asteptata. Profesorul universitar Gabriel Lazar, presedintele Senatului Universitatii, a precizat ca va supune cazul Comisiei de Etica a Universitatii si va consulta un avocat pentru a-i actiona în judecata pe faptasi. Si Radu Ababei, profesor universitar si viceprimar al Bacaului, vede în continutul mailului un atac murdar, fara nicio dovada concreta, al actualei conduceri universitare. „Am ramas stupefiat. Nu ma asteptam sa se preteze la asa ceva. Va stau la dispozitie, pentru a clarifica orice acuzatie“, ne-a spus profesorul Ababei.

Razbunare universitara: blocarea facebookului si omerta

În urma anchetei publicate de cotidianul Adevarul  „Cum sa cumperi titluri academice. Seful SIF Moldova si-a „sponsorizat” postul de conferentiar al Universitatii din Bacau din banii actionarilor pompati în rector“, Valentin Nedeff a dispus blocarea accesului la Facebook din interiorul universitatii si si-a abordat direct mai multi colegi, carora le-a interzis sa mai vorbeasca cu vreun jurnalist. În ultimii ani, Nedeff a fost acuzat direct sau voalat de colegi ca a instituit un regim de teroare în institutie, îndeosebi dupa legea din 2011, care-i da puteri depline.

Redam atât mesajul calomniator trimis de doua ori de rector, cât si reactia profesorilor tavaliti de acesta:

 

Calomnii rector Universitatea Bacau

Gabriel Lazar

Presedintele Senatului Universitatii, profesorul Gabriel Lazar, a transmis ziarului Adevarul un punct de vedere comun, împartasit si de ceilalti colegi calomniati:

 

„Stimata redactie,

 

În data de 31 ianuarie 2016, de pe adresa personala si oficiala a rectorului Universitatii ”Vasile Alecsandri” din Bacau a fost trimis tuturor colegilor din Facultatea de Inginerie un material defaimator la adresa mea, a sotiei si unor colegi din Universitate.

 

Având în vedere ca mesajul lasa sa se înteleaga faptul ca exista o legatura cu site-ul adevarul.ro si cu materialele publicate acolo, va transmit un punct de vedere cu privire la acuzatiile nefondate si nedemne cuprinse în acest material, urmând sa ma adresez si justitiei cu acuzatia de calomnie.

 

Mentionez ca prezentul material cuprinde punctele de vedere ale celor defaimati: Lazar Gabriel, Lazar Iuliana, Stamate Marius, Ababei Radu, Ababei Catalina.

 

 1. Indemnizatia de presedinte al Senatului a fost stabilita prin regulamentele universitatii. Am dus la bun sfârsit toate proiectele în care am fost implicat sau în care mi s-a permis sa ma implic.

 

 1. In sedinta ordinara a Senatului Universitatii „Vasile Alecsandri” din Bacau din 11 iunie 2015, ora 13:00 am sustinut un punct de vedere diferit de cel al domnului rector cu privire la regulamentul de alegeri. Am considerat ca ar trebui modificat modul de desemnare a reprezentantilor departamentelor la nivel de Consiliu al Facultatii si de Senat plecând de la doua principii fundamentale care sunt în metodologia de alegeri elaborata de minister si Legea 1/2011 si anume: dreptul de a alege si de a fi ales, respectiv principiul votului secret. Varianta propusa era ca la nivel de departament sa se accepte mai multe candidaturi, iar stabilirea acestora sa se faca prin vot secret si nu prin vot deschis. Sustinerea unui punct de vedere diferit de cel al domnului rector nu poate fi considerata tentativa de falsificare a regulamentului de alegeri. De asemenea, referitor la acuzatia de ”falsificare a regulamentului de alegeri astfel încât sa poata comanda familia Lazar, familia Stamate si familia Ababei”, domnul Stamate Marius precizeaza ca nu are nici un alt membru al familiei angajat în Universitate si nefiind membru al senatului nu putea fi implicat în realizarea /aprobarea regulamentului de alegeri.

 

 1. Despre probitatea morala a domnului conf. Vascan Ioan pot oferi referinte fosti rectori si profesori ai universitatii, numeroase personalitati ale Bacaului care l-au condus pe ultimul drum pe 25 iulie 2014. Firma pe care a condus-o si care practic si-a încetat activitatea în momentul în care boala lui a recidivat s-a derulat în conditiile legii, dovada fiind controalele si verificarile efectuate de catre organele fiscale. A folosit în activitate utilaje achizitionate legal (factura 07122791102 din 15.02.2005), în punctul de lucru închiriat legal si pentru care a platit chirie, conform contractului de închiriere nr. 1501 din 04.04.2005.

 

 1. Dosarul meu de profesor a fost evaluat de catre CNATDCU si de specialisti de prestigiu din tara, domeniul în care s-a facut validarea fiind Fizica, un domeniu care a avut si are cele mai dificile conditii de promovare. Majoritatea articolelor pe baza carora s-a facut promovarea sunt publicate în reviste de prestigiu din strainatate care pot fi verificate foarte usor si având standarde privind evaluarea foarte ridicate.

 

 1. În legatura cu relatia cu firma Oriflame, domnul Stamate Marius precizeaza ca a colaborat cu aceasta firma împreuna cu prima sotie Anca Gabriela Stamate, aceasta fiind Directorul centrului din Bacau, centru situat în strada Energiei 22, unde se desfasura activitatea autorizata de primire/predare colete catre toti distribuitorii Oriflame din Bacau. Aceasta activitate a fost întrerupta dupa decesul d-nei Anca Gabriela Stamate survenit în martie 2008. Domnul Stamate Marius mentioneaza ca nu s-au organizat prezentari si nu s-au depozitat produse Oriflame în sediul Universitatii. Pâna în anul 2006 doamna Lazar Iuliana a desfasurat o activitate de colaborare cu firma Oriflame (nu exista nici o incompatibilitate între profesia de cadru didactic si cea de distribuitor de produse cosmetice), în calitate de persoana fizica autorizata. Precizez ca aceasta activitate nu era una cu norma întreaga, asa cum este cazul altor cadre didactice angajate în acest moment în universitate.

 

 1. Atât concursul pe post de conferentiar cât si cel de abilitare la care a participat doamna Lazar Iuliana au respectat criteriile impuse de legislatia în vigoare la data concursurilor. Evaluarea fiind facuta la CNATDCU si la Universitatea Tehnica ”Gheorghe Asachi” din Iasi, orice ”raportare tripla” este exclusa. In baza OMECTS nr. 5691/2011 s-a constatat ca pentru abilitare standardele minimale sunt îndeplinite (document atasat). Comisia de abilitare a facut public raportul privind concursul (document atasat).

 

 1. Referitor la acuzatiile de ”dosarul de profesor si conf. cu declaratii false si plagiate”, domnul Stamate Marius precizeaza ca toate documentele dosarelor de concurs au fost analizate/validate de CNATDCU, numirile fiind facute prin ordin de ministru 4742/25.08.2003, pentru conferentiar, respectiv ordinul de ministru 4966/31.07.2008, pentru profesor universitar. În prezent aceste numiri pe post se fac doar la Universitate. Toate concursurile au fost facute în domeniul Fizica, domeniu care are si în prezent cele mai dure criterii de promovare. În ceea ce priveste acuzatia de plagiat, domnul Stamate Marius precizeaza ca a existat un singur incident în toata cariera sa, petrecut în perioada în care prima sotie era în suferinta. Pe marginea acestui subiect s-a pronuntat Consiliu National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, prin  adresa înregistrata la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacau cu  nr 5695/14.05.2010.

 

 1. Argumentele prezentate mai sus privind promovarea sunt valabile si în cazul domnului Ababei Radu. Cadrele didactice nu au pontaje orare, deci nu a avut ce falsifica, si-a onorat toate îndatoririle didactice, iar activitatea de cercetare din ultimul an a fost realizata în proportie de 125% fata de cerintele minime impuse.

 

 1. Doamna Fâciu Ema, victima colaterala în acest material calomnios, este angajata a CCD Bacau si are si un contract de munca cu Universitatea, în calitate de cercetator stiintific. Personal nu o cunosc si nu am vorbit niciodata cu mama acesteia, drept pentru care toate acuzatiile legate de aceasta sunt calomnioase si nefondate.

 

 1. Doamna Ababei Catalina nu are absolut nicio legatura cu vreo firma care deruleaza afaceri cu Primaria Bacau, nu are firme proprii sau alte interese de acest gen.

 

 1. Nu sunt membru sau simpatizant al unui partid, am facut si fac politica scolii. Singura mea ”vina” este ca am prieteni în mai multe partide, de care am refuzat sa ma dezic.

 

 1. Referitor la ”penuria (sic) de reclamatii neocomuniste” si la asa zisa discutie pe care am avut-o cu domnul Zichil Valentin, pe care o neg cu vehementa, precizez ca am promovat si promovez echilibrul si normalitatea si nu distrugerea si calomnia.

 

Nu fac nici un fel de comentariu cu privire la cuvintele injurioase, nedemne de un cadru didactic, folosite la adresa noastra în acest material transmis de pe adresa rectorului universitatii. Metadatele fisierului atasat arata care este autorul acestui fisier“. Prof.univ.dr.ing. Gabriel Lazar.

 

10 Comentarii

 1. Nelu spune:

  Subiect de ancheta pentru jurnalist independent: firma ofensatilor producea aparatura pentru licee cu angajati ai univ, pe energia univ. fara sa dea un ban la univ., aparatura vanduta cu forta in preuniv. aparatura care nu a functionat niciodata. La acea data, din pura intamplare, inspector general ISJ, dl. R. Ababei

 2. Relu spune:

  Tehnician cret chemat la Shrek, Fiona si Donkey. Prea tarziu: a vorbit deja. Umbla nauc intreband unde-i biroul. Mercur scos din termometre si alte aparate comercializat. Univ a platit 15 ani chirie la liceu, nu firma. Explozie previzibila cu miros de Oriflame. Mai sunt care stiu de afacere. Coop insolventa. Fiona depresie

 3. Paul spune:

  Pentru cultura ta generala domnule merticariu in,, properties,, se pot face modificari si daca doresc pot trimite si eu niste mail-uri in care sa apara ca le-ati rimis dumneavoastr?.

  • administrator spune:

   Stiu, domnule V.Z., mi-ati spus si la telefon asta!

   • Paul spune:

    Esti tare de tot..:)) vad ca esti montat si nu intelegi ca poti fi dus de nas. Nu as vrea sa cred ca scrii la comanda..

    • administrator spune:

     Nu am scris niciodata la comanda! Veti vedea. Incerc sa acopar o varietate mai mare de nereguli. Daca as scrie odata la comanda, as deveni omul unei grupari…

     • Paul al II-lea spune:

      Ce-ai zice domnule jurnalist independent daca-i intra in posesia unor dosare masluite de conf si prof? Dosare cu care oamenii pe care i-ai sustinut si promovat au avansat. Ai face ancheta jurnalistica? Oricum au pierdut campania in care v-ati angrenat, fara sa stiti despre ce vorbim. Dumneata ii dai cu scrisul…. Ai curaj sau lasam cealalta parte a presei sa se ocupe?

      • administrator spune:

       Faceti acuzatii gratuite. Scriu despre oricine. Atat despre cei care credeti ca mi-au furnizat anumite informatii, cat si despre un domn V. Z. despre care am o investigatie in curs. Astept documentele si clarificari fata de doua lucrari care nu au ISBN-ul conform dar si fata de persoanele de care vorbiti!

   • Paul spune:

    Dom’ merticaru, ii tot tragi cu V.Z. dar habar nu ai despre ce vorbesti. Vezi ca s-a introdus in codul penal calomnia on-line. Dumneata ii dai cu gura fara o minima documentare: cum se poate ca o firma care si-a incetat activitatea in 2014, sau mai devreme „cand boala a recidivat” sa faca sponsorizari in 2015? Da pe unde scoti mata camasa fata de colegii din presa cand se vede ca publici fara sa te documentezi (ca sa nu zic „la comanda”)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com