UPDATE: Ce are voie sa faca primarul inculpat Romeo Stavarache, pus sub control judiciar!

In mod aparent inexplicabil, magistratii Curtii de Apel Bacau au decis ieri seara sa-l puna in libertate pe Romeo Stavarache, asupra caruia sunt probe solide de luare de mita, abuz in functie si santaj. Mai precis, edilul bacauan le cerea sa cotizeze castigatorilor unor licitatii sau a unor contracte la televiziunea de casa 1 TV Bacau, la Ziarul de Bacau dar si in conturile Asociatiei Top Sport, condusa de cumatrul sau Constantin Apostol, pentru ca acestora sa li se semneze autorizatiile sau deconturile.

Romeo StavaracheJudecatorii bacauani au considerat ca un primar influent, care are sustinere politica nationala, sustinere in institutiile de forta, unde si-a plantat oameni, dupa ce a luat mita de 2,3 milioane de lei, are dreptul sa stea in libertate. Potrivit practicilor judiciare, o astfel de masura s-a dispus fie ca Romeo Stavarache si-a recunoscut o parte din vina, fie ca judecatorii au unele datorii mai vechi. Spre exemplu, trei magistrati, judecatori si procurori au sotiile angajate in puncte cheie in Primaria Bacau, iar unii au obtinut autorizatii si alte beneficii, la limita legilor.

Romeo Stavarache, care oricum evita sa semneze hartiile importante, cu iz penal din Primaria Bacau de ani buni, care sunt semnate sub presiune si influenta de subordonati, putea sta cel putin 30 de zile sa mediteze la dosarul foarte gros instrumentat de procurorii DNA Bacau, rod al muncii ultimilor ani. Parchetul de pe langa Curtea de ApelAvocatii bacauani s-au ferit sa-l apere pe primar, dupa ce au vazut ce se afla in spatele ordonantei de retinere: acte, mii de interceptari telefonice, declaratii si peste 100 de denunturi in fata procurorilor Anticoruptie. Cei din secta sustinatorilor lui Romeo Stavarache inca mai spera, mai cred, ca acest  „Hopa Mitica“ al politicii bacauane isi va reveni, ca „Nemuritorul“. Si Relu Fenechiu a crezut in atotputernicia politicului. Sefu de la Iasi a lui Romeo Stavarache face 5 ani de puscarie. Romeo Stavarache poate avea acum certitudinea ca faptele lui de coruptie vor fi cunoscute de public, de acei bacauani care l-au vazut cinstit, cu maneci lungi si cu un discurs de om cam sarac cu duhul. Iar institutia DNA, pe care nu o respecta, fapt dovedit de atatea ori, isi va face treaba.

Curtea de Apel Bacau a decis in cazul inculpatilor Romeo Stavarache, Liviu Goian si Liviu Cenusa:

Solutia pe scurt: Înch.8/DL – În baza art. 227 Cprpen respinge propunerea formulata de Parchetul de pe lânga Înalta Curtea de Casatie si Justitie – Directia Nationala anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau de arestarea preventiva a inculpatilor Stavarache Romeo, Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu. În baza art. 219 alin. (9) raportat la art. 211, art. 215 C. proc. pen., ia fata de inculpatii: 1. STAVARACHE ROMEO, pentru savârsirea în concurs a cinci infractiuni de luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 din Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen si art. 38 alin. 1 Cod penal 2.GOIAN LIVIU, pentru savârsirea în concurs a trei infractiuni de complicitate la luare de mita, prev. de art.48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen. si art. 38 alin. 1 Cod penal 3.CENUSA LIVIU VASILE, pentru savârsirea în concurs a doua infractiuni de complicitate la luare de mita, prev. de art.48 C. pen. raportat la art. 289 alin. 1 C.pen. cu referire la art. 6 Legea 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen. si art. 38 alin. 1 Cod penal.; masura controlului judiciar.În baza art. 215 alin. (1) C. proc. pen., pe timpul cât se afla sub control judiciar, inculpatii trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de câte ori este chemat;

b) sa informeze de îndata organul judiciar care a dispus masura sau în fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;

c) sa se prezinte la organul de politie, respectiv Politia Municipiului Bacau, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat.

În baza art. 215 alin. (2) C. proc. pen., pe timpul controlului judiciar, impune fiecarui inculpat sa respecte urmatoarele obligatii: a) sa nu depaseasca limita teritoriala a tarii, decât cu încuviintarea prealabila a organului judiciar; b) sa nu se apropie de ceilalti coinculpati , respectiv Stavarache Romeo, Cenusa Liviu Vasile, Goian Liviu, Casuneanu Costel si Apostol Constantin; de martorii Rusu Costica, Rusu Viorel, Sosu Constantin, Iliuta Radu Cosmin si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale; În baza art. 215 alin.

(3) C. proc. pen., atrage atentia fiecarui inculpat ca, în caz de încalcare cu rea-credinta a obligatiilor care îi revin, masura controlului judiciar se poate înlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

În baza art. 227 alin 1 Cprpen dispune punerea de îndata în libertate a inculpatilor retinuti Stavarache Romeo, Cenusa Liviu Vasile si Goian Liviu. În baza art.275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat ramân în sarcina acestuia. Constata ca inculpatii au fost asistati de aparatori alesi . Cu drept de contestatie în termen de 48 de ore de la pronuntare. Pronuntata în camera de consiliu, azi, 26.06.2014, ora 22.10, în prezenta inculpatilor retinuti.
Document: Încheiere – masuri preventive (faza de UP)  8/2014  26.06.2014

 

 

Art. 215 – Continutul controlului judiciar

(1) Pe timpul cât se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de câte ori este chemat;
b) sa informeze de îndata organul judiciar care a dispus masura sau în fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat.
(2) Organul judiciar care a dispus masura poate impune inculpatului ca, pe timpul controlului judiciar, sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:
a) sa nu depaseasca o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decât cu încuviintarea prealabila a acestuia;
b) sa nu se deplaseze în locuri anume stabilite de organul judiciar sau sa se deplaseze doar în locurile stabilite de acesta;
c) sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
d) sa nu se apropie de persoana vatamata sau de membrii familiei acesteia, de alti participanti la comiterea infractiunii, de martori ori experti sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar si sa nu comunice, direct sau indirect, pe orice cale;
e) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea în exercitarea careia a savârsit fapta;
f) sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta;
g) sa se supuna unor masuri de control, îngrijire sau tratament medical, în special în scopul dezintoxicarii;
h) sa nu participe la manifestari sportive sau culturale ori la alte adunari publice;
i) sa nu conduca vehicule anume stabilite de organul judiciar;
j) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme;
k) sa nu emita cecuri.
(3) În cuprinsul actului prin care se dispune luarea masurii controlului judiciar sunt prevazute în mod expres obligatiile pe care inculpatul trebuie sa le respecte pe durata acestuia si i se atrage atentia ca, în caz de încalcare cu rea-credinta a obligatiilor care îi revin, masura controlului judiciar se poate înlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
(4) Supravegherea respectarii de catre inculpat a obligatiilor care îi revin pe durata controlului judiciar se realizeaza de catre institutia, organul sau autoritatea anume desemnate de organul judiciar care a dispus masura, în conditiile legii.
(5) Daca, în cadrul obligatiei prevazute la alin. (2) lit. a), s-a impus inculpatului interdictia de a parasi tara sau o anumita localitate, câte o copie de pe ordonanta procurorului ori, dupa caz, a încheierii judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata se comunica, în ziua emiterii ordonantei sau a pronuntarii încheierii, inculpatului, unitatii de politie în a carei circumscriptie locuieste si are interdictia de a se afla acesta, serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor si organelor de frontiera, în vederea asigurarii respectarii de catre inculpat a obligatiei care îi revine. Organele în drept dispun darea inculpatului în consemn la punctele de trecere a frontierei.
(6) Institutia, organul sau autoritatea prevazute la alin. (4) verifica periodic respectarea obligatiilor de catre inculpat, iar în cazul în care constata încalcari ale acestora, sesizeaza de îndata procurorul, în cursul urmaririi penale, judecatorul de camera preliminara, în procedura de camera preliminara, sau instanta de judecata, în cursul judecatii.
(7) În cazul în care pe durata masurii controlului judiciar inculpatul încalca, cu rea-credinta, obligatiile care îi revin sau exista suspiciunea rezonabila ca a savârsit cu intentie o noua infractiune pentru care s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale împotriva sa, judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara sau instanta de judecata, la cererea procurorului ori din oficiu, poate dispune înlocuirea acestei masuri cu masura arestului la domiciliu sau a arestarii preventive, în conditiile prevazute de lege. Dispozitiile art. 212 alin. (3)-(6) se aplica în mod corespunzator.
(8) Procurorul care a luat masura poate dispune, din oficiu sau la cererea motivata a inculpatului, prin ordonanta, impunerea unor noi obligatii pentru inculpat ori înlocuirea sau încetarea celor dispuse initial, daca apar motive temeinice care justifica aceasta.
(9) Dispozitiile alin. (8) se aplica în mod corespunzator si în procedura de camera preliminara sau în cursul judecatii, când judecatorul de camera preliminara ori instanta de judecata dispune, prin încheiere, la cererea motivata a procurorului sau a inculpatului ori din oficiu.
(10) În cazul prevazut la alin. (8), judecatorul de drepturi si libertati fixeaza termen de solutionare în camera de consiliu în termen de 5 zile de la înregistrarea propunerii sau a cererii, comunicând procurorului si inculpatului termenul fixat.
(11) Procurorul înainteaza dosarul cauzei judecatorului de drepturi si libertati în termen de cel mult 24 de ore de la solicitarea acestuia.
(12) Propunerea procurorului se comunica inculpatului, iar cererea inculpatului se comunica procurorului.
(13) Judecatorul de drepturi si libertati solutioneaza propunerea sau cererea în lipsa inculpatului si a procurorului. Inculpatul si procurorul au dreptul de a depune concluzii scrise, care sunt prezentate judecatorului de drepturi si libertati cu cel putin 24 de ore înainte de expirarea termenului stabilit pentru solutionarea propunerii sau a cererii.
(14) Daca, în cursul urmaririi penale, s-a impus inculpatului obligatia prevazuta la alin. (2) lit. a), judecatorul de drepturi si libertati care a luat masura verifica din oficiu, prin încheiere, la fiecare 60 de zile, daca subzista temeiurile care au determinat stabilirea acestei obligatii, dispunând, dupa caz, înlocuirea ori încetarea ei.
(15) În cazul prevazut în alin. (14), judecatorul de drepturi si libertati se pronunta în camera de consiliu, prin încheiere, în lipsa inculpatului si a procurorului. Inculpatul si procurorul au dreptul de a depune concluzii scrise, care sunt prezentate judecatorului de drepturi si libertati cu cel putin 3 zile înainte de expirarea termenului de verificare stabilit si comunicat de acesta.

2 Comentarii

  1. sica spune:

    pai din ce vad eu, daca judecatoarea care l-a pus in libertate ar avea cat de cat curaj, prin aplicarea controlului judiciar, ar dispune si interzicerea exercitarii functiei din prisma careia a savarsit infractiunile, pe perioada cercetarilor, conform legii; ar fi cam sah, pt ca as vrea sa vad si eu daca ar avea tupeu sa faca recurs la punerea sa in libertate! putin probabil insa ca dna care i-a redus pedeapsa , in apel, lui Stanila de la CET(cumnat-su), va putea lua o asemenea masura, permisa de altfel de lege; cat despre rude la Primarie, mai pune cativa magistrati;

    • administrator spune:

      Puteti sa imi transmiteti si alte cazuri. Chiar mi se pare de interes public faptul ca magistratii si-au angajat nevestele in echipa primarului penal Romeo Stavarache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com