Ce a determinat Washingtonul sa ridice sanctiunile impuse Iranului?

http://blogs.plymouth.ac.uk/

http://blogs.plymouth.ac.uk/

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Sanctiunile impuse Iranului de catre SUA, datorita programului sau nuclear, au fost ridicate în vara, ca urmare a presiunilor facute de Moscova. Israelul care primeste un ajutor militar anual din partea SUA în valoare de 4,3-4,5 miliarde USD, s-a considerat tradat de principalul sau partener. Isralul concepînd si un plan de lovituri aeriene împotriva obiectivelor din Iran, utilizînd fie spatiul aerian al Turciei, fie cel al Iordaniei, fie cel al Arabiei Saudite.

http://www.barenakedislam.com/

http://www.barenakedislam.com/

Arabia Saudita, cel mai bogat stat sunit si adversar al Iranului siit, a avut o reactie dura la adresa sponsorului sau de la Casa Alba. Multi analisti au încercat sa gaseasca o explicatie la aceasta decizie neobisnuita a SUA. Ca dilema sa se adînceasca si mai mult, imediat ce Rusia a început bombardamentele aeriene în Siria, portavionul american USS Theodore Roosevelt, a primit ordin sa paraseasca golful Persic si sa revina în SUA. Este pentru prima oara din 2007 cînd în golful Persic, zona de responsabilitate a Flotei a 5-a a SUA, nu exista niciun portavion american.

http://cdn.c.photoshelter.com/

http://cdn.c.photoshelter.com/

Ce anume a determinat acest lant de decizii, aparent inexplicabile, ale Washingtonului ? Un indiciu ar fi ca desi suspus sanctiunilor impuse de SUA, guvernul iranian a alocat în ultimul deceniu, o parte neobisnuit de mare din buget, investitiilor în domeniul cercetarii. Ca rezultat firesc al acestor investitii, pe 14 septembrie, generalul de brigada iranian Farzad Esmaili, comandantul bazei aeriene Khatam al-Anbiya, a declarat ca începînd din martie 2016, va opera un radar în unde scurte, capabil sa descopere tinte aeriene si cosmice aflate la 3.000 km.

În iunie 2014, Iranul a dat în folosinta primul radar cu raza mare de actiune în orasul Garmsar, din provincia centrala a Semnan. Radarul a fost botezat Qadir si are o raza de actiune de 1.100 de km. Pe 4 iulie 2015, fortele aeriene ale Iranului au anuntat operationalizarea unui alt radar Qadir, în unde scurte, dispus lînga orasul Ahvaz. Radarul se afla în vestul Iranului, la mica distanta de golful Persic, granita cu Kuwaitul si de orasul irakian Basra.

https://cdn-images-1.medium.com

https://cdn-images-1.medium.com

Majoritatea radarelor militare de descoperire si dirijare a focului  functioneaza în gama centimetrica si milimetrica. O bariera în calea fascicolelor electromagnetice emise de radarele centimetrice si milimetrice o constituie relieful, întrucît acestea se deplaseaza paralel cu solul. O alta bariera o constituie curbura Pamîntului, astfel ca distanta lor maxima de descoperire este de 300-500 km.

Radarele în unde scurte ( denumite si decimetrice, frecventa de la 3 -30 MHz ) de tipul Qadir, emit fascicolele la un unghi de pîna la 45 de grade fata de sol pentru a fi reflectate în mod repetat de învelisul ionosferic al atmosferei Pamîntului. Avantajul consta în pierderi nesemnificative de semnal, datorate reflexiei ionosferice.  Radarele iraniene de tip bi-static, cu statii de emisie si de receptie separate, aflate la distanta una de alta, par a fi copiate dupa cele rusesti din clasa Dnepr care au un cîmp de vedere cu o deschidere de 240 ° si monitorizeaza spatiul aerian pîna la distanta de 3.000 km.

http://www.simviation.com/

http://www.simviation.com/

 

În afara radarelor Dnepr, Rusia a amplasat o serie de radare de tip 77Ya6DM –Voronet (distanta de descoperire este de 6.000 km ) :  pe aeroportul Dunayevka din enclava Kaliningrad,  la Lekhtusi ( lînga St. Petersburg) si la Olenegorsk, în peninsula Kola, la granita cu Finlanda. Alt radar Voronet a fost amplasat la Armavir ( 150 km N Soci ), pe malul marii Negre.

http://www.srbijadanas.net/

http://www.srbijadanas.net/

Ca lucrurile sa se lamureasca complet, generalul Philip Breedlove, comandantul militar al NATO a recunoscut public faptul ca în Siria, rusii au creat o zona de excludere, impenetrabila pentru toate mijloacele NATO (Anti-Access/Area Denial -A2/AD bubble ). Zona de excludere dispunînd si de mijloace de ultima generatie AA, navale si terestre .

Generalul Philip Breedlove : Rusia a creat în Siria zone impenetrabile de catre NATO

Tot generalul Philip Breedlove, a afirmat ca cea din Siria nu este singura zona de excludere a NATO, creata de rusi. Astfel de zone functionînd deja în enclava Kaliningrad ( pe aeroportul Dunayevka existînd un radar Voronet ) , de la marea Baltica si pe litoralul rusesc al marii Negre ( la Armavir existînd un radar Voronet ), care include si Crimeea. Si ca în aceste zone sistemele Krasukha-4 bruiaza radarele de supraveghere de pe satelitii militari americani din familia Lacrosse / Onyx, radarele militare bazate pe sol, cele aeriene de tip AWACS, E-8C si cele montate pe avioane fara pilot americane RQ-4 Global Hawk, MQ-1 Predator, MQ-9 Reaper.

http://vestnik.nevolia.net/

http://vestnik.nevolia.net/

Unui avion de cercetare fara pilot ”invizibil” american RQ-170 Sentinel, operat de CIA care zbura în misiune de spionaj în nord-estul Iranului, i s-au bruiat ambele canalele de comanda ( via satelit si prin statie terestra ) prin care americanii îl pilotau. Cineva a preluat de la distanta controlul dronei, aterizînd-o în stare buna în apropierea aerodromului militar iranian Kashmar. Au avut iranienii o statie din familia Krasukha cu ajutorul careia au realizat aceasta performanta ?

http://www.adelin-petrisor.ro/

http://www.adelin-petrisor.ro/

Extrapolînd aceste mici detalii, de productie ruseasca, la sistemul defensiv al Iranului, concluziile legate de Iran, trase de americani , ne par acum întemeiate.

8 Comentarii

 1. Bucsa Cornel spune:

  Cred ca in lume azi exista o singura solutie.Toate tarile lumi sa se inteleaga ,…sa scoata din capul lor razboiul.
  Sa isi vada foecare natiune de propia tara si propiul popor,iar in relatiile cu alte tari sa existe o singura regula globala.
  Realizarea de cooperare si colaborare cu toate statele reciproc avantajoase.Un razboi azi va fi o pierdere enorma a globului,nu vor fi invingatori sau invinsi.
  Eliminarea razboiului,reducerea drastica a cheltuelilor militare a tuturor statelor lumi nu va aduce decit bunastare pentru toate statele lumi.
  Intregul glob trebuie sa fie pus pe dezvoltare,ridicarea nivelului de trai care e la indemina tuturor statelor care renunta la inarmare si razboi.

  Iubitiva nu va mai invrajbiti…Nimeni nu are de cistigat in aceasta.

 2. CAAT spune:

  Ce radar metric era instalat la capul Midia? Vedeam cum se ridicau avioanele in Turcia. In Serbia un radar metric P 12 a descoperit F-111 care a fost doborit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com