Presedintele Consiliului Judetean Bacau, aflat la al doilea mandat, face un joc periculos pentru viitorul lui politic. Daca reorganizarea teritoriala a Romaniei va fi facuta pana la alegerile din 2012, atunci sustinerea USL pentru sefia CJ Bacau nu va mai valora nici cat doua cepe degerate. Odata cu disparitia „judetului”, dispare si functia. In acest context, PSD ii mai poate oferi lui Benea doar doua posibilitati: impunerea intr-un colegiu parlamentar dominat de preferinte social democrate sau prin negociere cu „partenerii” din PNL, o functie de viceprimar in Bacau. Ceea ce, probabil, ar insemna si sfarsitul carierei politice si administrative a lui Dragos Benea.
Indiferent din ce unghi este privita problema, Benea este in criza de timp. Complicitatea numita USL il aduce intr-un concubinaj local cu primarul Romeo Stavarache. Edilul Bacaului isi are deja sacii in caruta. Va fi primar! Asta doar daca nu-l va ajunge bratul lung al dosarelor penale, scrise cu greu de organele de cercetare, aflate si ele sub copita politicului. Atata timp cat exista Uniunea Social Liberala, sefi batrani si cu interese in toata tara, (transpartinice) Benea trebuie sa suporte disciplina impusa. Adica o alianta cu PNL-ul si chiar promovarea lui Stavarache, desi, logic acesta ar putea sa-i fie contracandidat la Primaria Bacau.
Benea ar putea fi urmatorul primar al Bacaului
Desi are doar 36 de ani neimpliniti, actualul sef al CJ Bacau are rezultate politice si administrative incontestabile. Un mandat de viceprimar si doua de sef al judetului Bacau par a fi doar preambulul unei cariere de exceptie. Discursul acid dar si practicarea unor sporturi il transforma, cel putin la nivel de imagine, intr-un tanar elitist, cu obiective clare. Dintre social democratii de frunte ai PSD Bacau pare cel mai bine pozitionat, cu potential de a atrage un electorat important. Daca functia pe care acum USL-ul i-o propune pentru 2012 va dispare, el va fi cel mai potrivit candidat la Primaria Bacau. Dar pentru asta, trebuie sa inceapa campania pe municipiu chiar de acum. Si sa nu-i tolereze mojiciile lui Stavarache, emanate in presa de partid, prin care el este asimilat cu imaginea corupta a unor fosti politicieni.
Ultima statie: parlamentar
Conform noului Cod Electoral dar si altor acte normative auxiliare, alegerile locale din 2012 se anunta altfel. Va fi un singur tur de scrutin, campania va dura 3 luni. In plus, alegerile locale si parlamentare vor fi in acelasi timp. Cel putin, asta transmit cei care acum au puterea in maini. Organizarea alegerilor locale si parlamentare, concomitent, elimina riscul ca oameni politici ca Ionel Palar, care esueaza la locale, sa ajunga demnitari in Parlamentul Romaniei, pe fondul unei campanii electorale duble. Daca scrutinul va fi in noiembrie 2012, iar USL nu se va rupe pana atunci, Benea poate sa-si incerce singura carte castigatoare. Aceea de a candida intr-un colegiu sigur, cu localitati pline de trandafiri, care sa-l propulseze in bancile comode ale Camerelor Parlamentului.