Care este conceptia de utilizare a noilor blindate rusesti în Europa ?

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, pilot Mig 21 si fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni

Dislocarea de tehnica de lupta grea de catre SUA la granitele Rusiei contravine întelegerii Rusia-NATO încheiata în 1997. Motiv pentru care Rusia se vede obligata sa-si revizuiasca strategiile de aparare, dislocînd trupe suplimentare în zona sa europeana si punînd accent pe utilizarea noilor sale blindate, prezentate în premiera la parada de 9 Mai din Piata Rosie.

Exclusiv: Secretele noului tanc rusesc T-14 Armata

Operatiunea Furtuna Desertului din februarie 1991 a demonstrat ca o aparare pregatita din timp, ca cea irakiana care dispunea de nenumarate blindate, poate fi strapunsa si învaluita de trupe cu o mare mobilitate si protectie împotriva armelor antitanc, precum blindatele de ultima generatie. Unitatile de tancuri americane M1A1 Abrams, cooperînd cu masinile de lupta ale infanteriei M2 Bradley au reusit sa avanseze prin lupta 150-250 km/zi, în desert. În bresele facute de blindate fiind introduse masiv TAB-urile LAV-50 ale Infanteriei Marine americane.

http://36.media.tumblr.com/

http://36.media.tumblr.com/

Plecînd de la învatamintele conflictelor moderne, misiunea noilor unitati de tancuri rusesti T-14 este aceea de a crea culoare largi în adîncimea apararii inamicului, prin care sa poata patrunde infanteria moto îmbarcata pe noile TAB-ri Bumerang si cea mecanizata la bordul noilor masini de lupta ale infanteriei Kurganets-25. Rezerva de carburant a lui T-14 Armata îi permite sa înainteze prin lupta 500 km, viteza maxima fiind de 90 km/h.

http://razm.info/

http://razm.info/

Tancul T-14 este dotat cu o turela actionata de la distanta, în care este montat tunul principal 2A82-1M cal.125mm, care trage proiectile si lanseaza rachete antitanc dirijate prin laser. Numai ca un proiectil cal. 125 mm cîntareste 5,6 kg, de aceea tancul T-14 dispune doar de 42 de proiectile de tun. Prin urmare, tancul T-14 îsi va alege ca obiective neutralizarea tancurilor, pieselor de artilerie si fortificatiilor din teren ale inamicului.

https://pubsecrets.files.wordpress.com

https://pubsecrets.files.wordpress.com

Pentru nimicirea a restului de 70 % din obiectivele inamicului, adica a punctelor de sprijin ale infanteriei inamice, a gruparii de artilerie, a aliniamentelor antitanc si a blindatelor usoare ale acestuia, de tip Humvee sau TAB Stryker, alaturi de tancurile T-14 actioneaza masinile de lupta grele ale infanteriei  de tip T-15 Armata. Un rol decisiv îl vor avea cele doua tipuri de blindate rusesti rapide, în lovirea convoaielor care se deplaseaza în adîncimea dispozitivului inamic.  T-15 are acelasi sasiu ca si tancul T-14, însa este echipat cu o turela universala, cu dispozitiv de comanda de la distanta, denumita Epoch Almaty, aceasi ca si pe noul blindat pe senile de 25 t, Kurganets-25 si pe blindatul 8×8 Bumerang.

http://defense-update.com/

http://defense-update.com/

Turela Epoch Almaty este înarmata cu tun cal. 30 mm si mitraliera coaxiala cal. 7,62 mm si cîte un container cu doua lansatoare de rachete ghidate pe fascicol laser Kornet / Kornet-EM (bataie 8-10 km). Tunul automat 2A42 cal. 30mm are cadenta de 550 – 800 proiectile/minut. Masa unui proiectil este de 300-400 g. T-15 Armata Kurganets-25 si Bumerang dispun de cîte 500 proiectile cal. 30 mm.

http://warfare.be/

http://warfare.be/

Ca si în cazul tancului T-14 Armata, blindajul propriu-zis al T-15, este alcatuit din materiale ceramice, otel, aliaj de titan. Tancul T-14 si MLI T-15 Armata mai dispun si de panouri RHA ( blindaj omogen laminat ). Al treilea tip de protectie este blindajul activ Afganit care loveste senzorii de dirijare ai rachetelor si proiectilelor antitanc. Sistemul de contramasuri electronice de pe tancul T-14 si MLI T-15 Armata, se compune dintr-un proiector laser de bruiaj. Dupa localizeaza sursei de iluminare care dirijeaza rachetele antitanc inamice, acesta emite un spot laser care orbeste sistemele optice de dirijare ( telemetru laser, aparatura de vedere pe timp de noapte, camerele TV în spectrul vizibil si infrarosu).

turela T14 (2)

Comparînd tancurile germane Leopard 2 , americane M1A2 Abrams, frantuzesti  AMX 56 Leclerc si britanice Challenger 2, cu T-14 Armata, rezulta un raport de 4/1 în favoarea tancului rusesc. În ceea ce priveste restul tipurilor de tancuri din tarile NATO foste comuniste, precum România, raportul este de 10/1. De aceea, Rusia nu are nevoie sa se doteze cu mai mult de 2.300 tancuri T-14 Armata. Nicio armata europeana si nici chiar SUA nu dispune de ceva echivalent lui T-15 Armata. De aceea armata rusa se va dota cu 3.000 – 4.000 de T-15, care vor servi si ca platforme de arme prin montarea de mortiere, sisteme de rachete AA sau folosirea lor ca tractoare de tancuri avariate, etc. Si cu 4.000 de Kruganes 25.

http://www.pakieser.com/

http://www.pakieser.com/

3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com