Joi, 23 martie, la Iasi a avut loc lansarea unei noi campanii nationale de constientizare a contrabandei cu tigari, la care au participat oficiali ai Politiei de Frintiera, ai Politiei Române, DIICOT dar si organizatorii evenimentului de la Euromonitor Bussines Consulting, Novel Research, Agentia Pastel si partenerii privati de la JTI. Contrabanda cu tigari este în crestere iar pierderile la bugetul de stat sunt de miliarde de lei. 80% din pretul tigarilor din România îl reprezinta accizele.
La Hotel Ramada din Iasi, joi, 23 martie, a fost anuntata o noua campanie publica, nationala, de constientizare a efectelor negative ale comertului ilegal cu tigarete, „Contrabanda, o moda care te prinde. De la 2 la 7 ani!”. Aceasta se deruleaza în perioada martie-aprilie, în judetele de granita din nord-est, nord, vest, sud-vest, precum si în Bucuresti.
Studiu Novel Research by Mircea Merticariu on Scribd
Conform ultimului studiu realizat de compania de cercetare Novel Research, în ianuarie 2017, regiunea nord-est continua sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, cu o cota a pietei negre de 37,6%. Regiunile nord-vest, vest si sud-vest detin, de asemenea, cote semnificative, de 14,7%, respectiv 24,3% si 24,6%.
La lansarea campaniei au participat Tudor Tomegea, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor de la IPJ Iasi, procurorul DIICOT de la Serviciul Teritorial Iasi, Vasile Airinei, Marian Marcu, de la Novel Research, Cristina Vasiloiu, de la Euromonitor Bussines Consulting, Danut Bolohan, de la Directia Regionala Vamala Iasi, Constantin Chircu, de la Politia de Frontiera, s.a.
O prezentare mai ampla, pe baza de cire, a facut directorul Marian Marcu, de La Novel Research. În ultimile luni se constata o crestere procentuala a contrabandei cu tigari venite din Republica Moldova, mai ales în judetele din nord estul României, dar si o crestere a tigarilor contrafacute, concomitent cu a celor cheap white. Sumele pierdute astfel de bugetul de stat sunt de ordinul miliardelor de lei, apreciaza realizatorii studiilor.
Cele mai scazute preturi ale tigarilor de contrabanda sunt în nordul si estul tarii, în vecinatatea Ucrainei si a Republicii Moldova. DIICOT a facut sute de arestari si dosare penale gruparilor infractionale organizate, care si-au dezvoltat o adevarata retea în zonele de granita, cu echipe de carausi, greu de depistat de autoritati.
Atât reprezentii Vamii, cât si cei ai Politiei de Frontiera, au remarcat ca institutiile sunt subdimensionate si nu fac fata volumului de marfuri si trafic de la frontiera Republicii Moldova, care s-a dublat în ultimii doi ani.
„Lansam o noua campanie anticontrabanda, cu scopul de a creste gradul de constientizare cu privire la ceea ce înseamna de fapt a vinde si a cumpara produse ilegale. Multi nu stiu ca traficul ilegal constituie infractiune care se pedepseste cu închisoare de la doi la sapte ani. Un alt obiectiv este educarea consumatorilor si, tocmai de aceea continuam ideea campaniei derulate în 2016. Desi nu este pedepsita expres de lege, aprovizionarea de pe piata neagra finanteaza direct retelele de crima organizata formate din Traficant/Sef de retea, Caraus, Vânzator. Fara Client însa, ultima veriga a retelei, lantul acesta nu ar putea exista. Tocmai de aceea, campania pune din nou accent pe grupul de personaje ce formeaza reteaua infractionala, care poate implica trafic de tigarete, arme, droguri, persoane sau prostitutie. Totodata, urmarim sa scoatem în evidenta eforturile autoritatilor pentru reducerea comertului ilegal. Printre cele mai eficiente în combaterea contrabandei sunt echipele canine, iar labradorul negru, care apare în spot si pe afis ca simbol al autoritatii, apartine Vamii si are dubla specializare, droguri si tutun”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general Euromonitor Business Consulting Services.
Campania „Contrabanda, o moda care te prinde. De la 2 la 7 ani!” a fost prezentata în avanpremiera saptamâna trecuta, în cadrul primei Conferinte internationale pentru combaterea traficului ilicit cu tigarete, la care au participat sefii vamilor din Moldova si Bulgaria, înalti reprezentanti ai autoritatilor vamale din Ucraina, Serbia si Ungaria, seful EUBAM, atasatii vamali ai Marii Britanii, Frantei si Norvegiei si reprezentantii companiilor oneste de tutun. „Din punctul de vedere al Directiei Generale a Vamilor, Campania anticontrabanda lansata astazi se constituie într-o componenta suplimentara a eforturilor depuse în cadrul Operatiunii Scut, încununata cu recenta confiscare a 14 milioane de tigarete în Portul Constanta. Vama Româna va intensifica în perioada urmatoare eforturile pentru combaterea traficului ilicit cu tigarete cu ajutorul echipelor canine si al echipelor mobile si prin reluarea activitatilor de scanare”, a transmis Dorel Fronea, vicepresedinte ANAF, coordonator al activitatii vamale.
Numai în primele doua luni ale anului 2017, politistii au desfasurat peste 700 de actiuni pentru prevenirea si combaterea contrabandei cu tigarete si produse din tutun, activitati în urma carora au fost constatate 637 de infractiuni. „De asemenea, pe parcursul activitatilor au fost ridicate în vederea confiscarii 3.947.708 de tigarete, 844 de tigarete foi si 1.446 kg. de tutun. Totodata, odata cu finalizarea cercetarilor si sesizarea instantei de judecata, au fost indisponibilizate 8.118.080 de tigarete”, se arata într-un mesaj al Inspectoratului General al Politiei Române, transmis participantilor la evenimentul de lansare a campaniei.
„Având în vedere prejudiciile aduse bugetului de stat, politistii de frontiera vor continua sa întreprinda, atât independent, cât si împreuna cu celelalte institutii abilitate, masuri ferme în zona de competenta, în vederea depistarii si sanctionarii persoanelor implicate în traficul ilegal cu bunuri de larg consum (inclusiv tigarete), precum si retinerii în vederea confiscarii marfurilor traficate”, a declarat comisar sef de politie dr. Constantin Cîrcu – adjunct al sefului Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi.
Campania „Contrabanda, o moda care te prinde. De la 2 la 7 ani!” va fi difuzata în parteneriat cu Televiziunea Româna, în special pe posturile regionale si va avea o importanta componenta de afisaj stradal în judetele Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Maramures, Timis, Caras-Severin, Mehedinti, Dolj, Olt si Bucuresti. De asemenea, campania va fi vizibila si în punctele de trecere a frontierei prin materiale informative.