Avioane de vînatoare au început sa escorteze bombardierele ruse în Siria

sukhoi30

Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. 

Mai multe avioane rusesti Su-30 SM au fost vazute pe 3 octombrie, însotind bombardierele Su-24M si Su-34, în misiunile de lovire asupra depozitelor de munitii ale ISIS, din estul guvernoratului Aleppo. Avioanele Su-30 SM zburau la altitudinea de 10.000 m si  nu aveau acrosate bombe. Misiunea lor fiind aceea de a angaja lupta aeriana cu avioane ale coalitiei conduse de SUA, daca acestea ar fi încercat ca atace bombardierele rusesti.

http://defence-blog.com/

http://defence-blog.com/

În grinzile din aripi, avioanele Su-30SM par sa aiba 4 rachete aer-aer R-77 sau  R-27ER, similare AIM-120 AMRAAM, ale americanilor ( raza de actiune 130 km ). În grinzile de la extremitatile planurilor sunt acrosate rachete aer-aer pentru lupta apropiata, dirijate pe fascicul termic, R-74 ( raza de actiune 30-40km ).  Probabil ca sub fuselaj se mai afla un rezervor suplimentar de combustibil sau o racheta aer-aer cu raza mare de actiune, R-37 ( 200 km ). Avioanele bimotoare Su-30 SM sunt din generatia 4+, fiind similare ca performante cu F-15 C americane si net superioare avioanelor F-16C.  Su-30 SM au tractiunea motoarelor vectorizata, ceea ce le permite sa execute manevre strînse de evitare a rachetelor si ating viteza maxima de 2.120 km/h.

Într-un material anterior atrageam atentia ca la mai putin de 100 km nord vest de guvernoratul Aleppo din nordul Siriei se gaseste baza aeriana turceasca Incirlik. Aici au fost dislocate avioanele americane F-16, radare aeriene AWACS si aparate RU-21 J  ( ELINT ) care participa la loviturile aeriene împotriva ISIS. Tot de la aceasta baza aeriana, avioanele F-16 turcesti îi bombardeaza pe kurzii din Siria care lupta împotriva ISIS. Granita siriano-turca fiind întesata cu rachete AA Patriot ( raza de actiune 100 km ) care pot lovi si avioanele rusesti care survoleaza guvernoratul Aleppo din Siria.

Deasupra Siriei, rusii si americanii risca o confruntare aeriana

Pe 2 octombrie, surse libaneze informau ca pe 1 octombrie la orele 23:13, armata libaneza ar fi detectat 4 avioane F-15 C israeliene care au intrat în spatiul aerian al Libanului, survolînd marea Mediterana dinspre insula Cipru. Avioanele îndreptîndu-se spre Siria. De la baza aeriana Hmimim din Latakia, ar fi decolat la interceptare avioane Su-30 SM rusesti, însa israelienii ar fi facut un viraj de 180 de grade, parasind spatiul aerian al Libanului.

http://www.iaf.org.il/

http://www.iaf.org.il/

 

Întrucît desupra Siriei si marii Mediterana, zboara simultan peste 40 de avioane de cercetare, drone sau cu echipaj, rusii spun ca sunt în masura sa-i monitorizeze pe rebelii ISIS, Al Qaeda dar si activitatea bazei aeriene Incirlik si a bazelor aeriene israeliene Ramat David ( de lînga Haifa ), Tel Nof  ( de lînga Tel Aviv ) si Hatzerim ( de lînga Be er Sheva ), prin sistemului lor de culegere si prelucrare a informatiilor. Rusii afirmînd ca acuratetea informatiilor obtinute de ei, ar fi superioara celor culese de americani.

Rusia si-a creat în Siria un redutabil sistem de culegere si prelucrare a informatiilor

 

3 Comentarii

  1. cozubas spune:

    Nu se aude nimic de China,desi este si ea prin zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com