Autostrada Brasov-Bacau, prioritate pentru Guvernul Ponta în 2015

Strategia Guvernului Ponta de atragere a fondurilor europene pentru autostrazi din Fondul European de Dezvoltare Regionala a stabilit ca prioritara constructia tronsonului Bacau Brasov. Decizia a produs nemultumiri la Iasi, unde unii politicieni au polemizat fata de amânarea constructiei autostrazii Târgu Mures- Iasi.

Cristian AdomniteiPentru începerea lucrarilor la autostrada Bacau-Brasov ar fi nevoie de peste 1,6 miliarde de euro, fonduri UE. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADR) a propus pe 27 martie ca acesti bani sa fie folositi, de anul viitor, pentru proiectarea si începerea lucrarilor la tronsoanele Sibiu-Brasov si Brasov- Bacau. Decizia are la baza intentia guvernului de crea cea mai lunga autostrada din România, care va lega Nadlacul si Timisoara de Iasi si Ungheni. Liderul liberal Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi considera ca decizia guvernului pune pe planul doi Iasiul, pentru care era „promisa“ autostrada Târgu Mures-Iasi. „Va atentionez ca, PSD Bacau a rezolvat deja problema Autostrazii Bacau – Brasov prin Memorandumul aprobat de catre Guvernul Ponta în cursul zilei de ieri, 26 martie. Aceasta se va construi servind doar acestui judet care devine, de facto, locul de unde pleaca toate drumurile din Moldova. Liderul PSD Iasi Gheorghe Nichita a pierdut, din nou, concret, în fata liderului PSD Viorel Hrebenciuc. Restauratia dominatiei politice a Bacaului în Moldova s-a înfaptuit. La Bacau PSD rezolva proiecte majore, la Iasi PSD schimba placute“, a afirmat Adomnitei, în plenului Consiliului Judetean Iasi.

Cosmin NeculaAfirmatiile lui Cristian Adomnitei sunt partial demontate de situatia din teren, explicata  si de deputatul PSD Cosmin Necula.  Parlamentarul afirma ca la mijloc sunt chestiuni tehnice si financiare, care au impus ca prioritara constructia tronsonului Brasov –Bacau. „În primul rând, decizia luata de Guvern a tinut seama de costuri. În timp ce tronsonul Bacau-Brasov costa 1,6-1,8 miliarde de euro, Iasi-Târgu Mures este evaluata la 7-9 miliarde. Memorandumul tine cont si de strategia nationala, care prevede realizarea unei autostrazi, care leaga vestul cu estul tarii (Nadlac, Timisoara, Sibiu, Brasov, Iasi, Ungheni). Autostrada Târgu Mures –Iasi nu duce nicaieri. În luarea deciziei guvernului au dominat bunul simt si ratiunile economice“, a precizat deputatul Cosmin Necula, care, a admis totusi ca pentru a se ajunge la acest rezultat, a contat si efortul parlamentarilor PSD din Bacau.(Adevarul)

 

2 Comentarii

  1. Laurian spune:

    Sunt convins ca lucrarile vor incepe cat mai repede cu putinta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com