Ambasadorul SUA, Hans Klemm: Romania are un sfert din cazurile de tuberculoza din Uniunea Europeana

DISCURSUL AMBASADORULUI SUA, HANS KLEMM, LA PREMIEREA JURNALISTILOR CARE AU AVERTIZAT ASUPRA PERICOLULUI TBC- 9 mai 2016

Distinsi oaspeti, doamnelor si domnilor,

Este o onoare pentru Ambasada SUA sa va gazduiasca, asa cum au spus domnul Mihai Constantin si doamna Catalina Constantin, la o discutie si la gasirea unei cai de urmat în privinta unui subiect medical foarte important, de interes pentru întreaga lume, pentru America si în special pentru România.    Tuberculoza ramâne o provocare globala. Desi poate fi prevenita si vindecata, tuberculoza ramâne una dintre principalele boli infectioase care cauzeaza înca mii de îmbolnaviri si decese anual. Noua milioane de persoane se îmbolnavesc în fiecare an de tuberculoza. Patru milioane de persoane nu au acces la o diagnosticare si tratament adecvate. Drept urmare, tuberculoza ucide circa doua milioane de persoane în întreaga lume, cele mai multe din tarile în curs de dezvoltare.

La nivel mondial, mai putin de jumatate dintre persoanele diagnosticate cu tuberculoza rezistenta la tratament sunt tratate si vindecate cu succes. Tuberculoza este de asemenenea principala cauza de deces a persoanelor cu HIV, 1 din 4 decese ale persoanelor infectate cu HIV survenind din cauza tuberculozei.

Guvernul SUA si comunitatea globala împartasesc o viziune a unei lumi fara tuberculoza. Pentru a realiza aceasta viziune si pentru a pune capat deceselor cauzate de tuberculoza, Guvernul SUA s-a angajat sa colaboreze cu parteneri din întreaga lume pentru a ajunge la toate persoanele lovite de aceasta boala, pentru a-i vindeca pe cei care au nevoie de tratament si pentru a preveni raspândirea bolii si noi îmbolnaviri.tuberkulosis

Guvernul SUA este lider în lupta globala împotriva tuberculozei. În ultimii cinci ani, am investit circa 3 miliarde de dolari pentru combaterea tuberculozei la nivel mondial.

Ambasada SUA la Bucuresti a oferit si asistenta directa României în lupta sa împotriva tuberculozei, prin intermediul Biroului pentru cooperare în domeniul apararii. În septembrie 2015, am donat 150 de teste pentru diagnosticarea rapida a tuberculozei, în valoare de 150.000 de dolari, Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din Bucuresti. Aceste teste îi ajuta pe medici sa depisteze mai devreme cazurile de tuberculoza multidrog rezistenta la tratament, ceea ce le permite medicilor sa înceapa sa administreze imediat un tratament adecvat.

România are aproximativ un sfert din numarul total de cazuri de tuberculoza din Uniunea Europeana si din regiunea economica europeana si o treime din numarul total de cazuri de tuberculoza rezistenta la tratament, desi populatia sa reprezinta doar 4% din numarul total de locuitori din aceste zone. În consecinta, România se confrunta cu provocarea asigurarii de fonduri pentru aplicarea deplina a strategiei sale nationale. Guvernul României si Ministerul Sanatatii ar trebui sa acorde prioritate asigurarii de fonduri pentru finantarea programului de lupta împotriva tuberculozei, în vederea eradicarii acestei boli în România.

Una dintre prioritatile mele, unul dintre obiectivele mele în calitate de ambasador al Statelor Unite în România este îmbunatatirea si cresterea prosperitatii tarilor noastre, a cetatenilor americani si români. În acest context, obiectivul nostru este sa construim o Românie mai puternica, mai sanatoasa, mai democratica, o Românie care sa fie un partener mai puternic, un aliat mai puternic al Statelor Unite.

Sanatatea este o provocare majora pentru România, asa cum, din nefericire si în mod tragic, au demonstrat din nou ultimele saptamâni. Doresc sa încurajez atât Guvernul României, cât si societatea româneasca sa puna un accent adecvat pe îmbunatatirea infrastructurii de sanatate si, în cele din urma, a rezultatelor în domeniul sanatatii. Tuberculoza este o boala în cazul careia se pot înregistra îmbunatatiri rapide odata alocate resursele adecvate. Este o boala asociata cu saracia, iar eliminarea bolii ar putea ajuta si la îmbunatatirea situatiei economice si sociale a persoanelor sarace. Nefacând acest lucru, România îsi blocheaza dezvoltarea sociala si economica.

Evenimentul de astazi este, cred eu, foarte important pentru ca ne permite tuturor sa ne concentram atentia asupra acestei boli si, asa cum sugereaza titlul conferintei, sa încercam sa gasim o cale de urmat. Asadar, va multumesc pentru participare si pentru atentia acordata.

 

Impartaseste

administrator a etichetat acest articol cu: , , , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com