Astazi s-a stins din viata arhiepiscopul Romanului si Bacaului, Eftimie Luca, cu cateva zile inainte de a implini 100 de ani.
Viata si activitatea ca episcop (sursa site-ul Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului)
IPS Eftimie s-a nascut la data de 9 noiembrie 1914, în satul Schitul, Comuna Hangu (astazi comuna Ceahlau) judetul Neamt din parintii Dimitrie si Elena Luca.
În perioada 1921 – 1928 a urmat scoala primara în satul natal. Dupa absolvirea scolii elementare în satul natal, a urmat cursurile Scolii de cântareti din Iasi. La vârsta de 20 ani a fost închinoviat la Manastirea Slatina, Judetul Suceava si ca frate de manastire s-a înscris la Seminarul Teologic Monahal din Manastirea Cernica, pe care l-a absolvit în anul 1941. În anul 1945 se înscrie la Facultatea de Teologie de la Suceava, cursuri universitare pe care avea sa le termine la institutul Teologic din Bucuresti în anul 1949, unde va obtine titlul de licentiat de teologie cu calificativul „magna cum laudae”.
Între timp a fost tuns în monahism la Manastirea Ciolanu, judetul Buzau, hirotonit ierodiacon în 1941 si ieromonah în 1947.
La 1 aprilie 1949 i s-a încredintat staretia Manastirii Bistrita-Neamt pe care avea sa o conduca cu iscusita maiestrie pâna în 1966, iar între anii 1951 si 1960, concomitent cu conducerea Manastirii Bistrita a functionat exarh al manastirilor din Eparhia Romanului si Husilor, si în aceasta calitate s-a ocupat de reorganizarea vietii monahale atât pe linie gospodareasca cât si de traire spirituala.
În 1966 este înaltat la rangul de Arhimandrit si numit Staret la Manastirea „Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava unde initiaza lucrari de restaurare la catedrala „Sf. Gheorghe”, la staretia si chiliile din incinta manastirii alaturi de grija deosebita pentru viata monahala.
- Activitatea de Episcop
Buna gospodarie a celor doua manastiri pe care le-a condus peste 22 de ani, grija pentru desfasurarea activitatilor calugaresti potrivit asezamintelor manastiresti, precum si experienta si meritele adunate de-a lungul anilor în diferite însarcinari s-au facut cu Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sa-i acorde demnitate de Arhiereu – Vicar la Eparhia Romanului si Husilor, fiind hirotonit în ziua de 30 ianuarie 1972.
A secondat la conducerea Eparhiei pe Prea Sfintitul Episcop Partenie Ciopron timp de sapte ani si dând dovada de adevar vietuire în Hristos si vrednicie pilduitoare, a fost ales si instalat ca Episcop titular al Eparhiei Romanului si Husilor la 23 aprilie 1978.
Activitatea Prea Sfintitului Episcop Eftimie însumeaza rezultate deosebite si binecuvântare, ca un crez împlinit prin cuvânt si fapta.
Sunt ani deosebiti, ani de munca, iar roadele acestor nevointe se vad în multimea de manastiri si schituri noi, biserici parohiale si filiale înaltate din temelie sau renovate; restaurarea în întregime a Catedralei episcopale si a picturii murale realizata în sec. XVI si XVIII, acoperisul fiind reconstruit în stilul moldovenesc stefanian; restaurarea cladirilor din incinta Episcopiei si a clopotnitei, restaurarea casei „Veniamin Costache”, consolidarea fabricii de lumânari, amenajarea unui paraclis cu hramul „Sf. Cuv. Antipa de la Calapodesti” si a unui aghiazmatar în incinta Episcopiei. Redeschiderea Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe”, amenajarea pentrububurile bibliofile si obiecte de arta veche bisericeasca colectate de la parohii, a complexelor muzeistice de la Centrul Eparhial si Manastirea Bogdana, toate acestea arata energia investita de Prea Sfintitul Episcop în lucrarea de gospodar desavârsit.
Cuvintele de învatatura adresate clerului si credinciosilor cu ocazia vizitelor pastorale, la hirotonii, la conferinte preotesti, pastoralele si numarul impresionant de articole publicate în revistele central bisericesri si mitropolitane, în diferite ziare si reviste si reeditarea revistei de teologie cultura si spiritualitate a Eparhiei „cronica Romaului”, sunt parte din stradaniile Prea Sfintiei Sale la viata culturala a Eparhiei.
Amintesc de faptul ca Prea Sfintia Sa este iubit de noi toti fiind un desavârsit parinte duhovnicesc, îmbinând bunatatea si omenia cu evlavia si trairea evanghelica, smerenia cu facerea de bine fiind numit cu atributul de „Eftimie cel Bun”.
Cine va fi noul Arhiepiscop?