30 de zile arest pentru fostul deputat Mihai Banu. Spaga in rate de 270 de mii de euro pentru o „ordonanta Boc“

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie din Bacau l-au retinut joi pe fostul deputat bacauan Mihai Banu iar Curtea de Apel Bacau a decis vineri arestarea lui pentru 30 de zile, pentru trafic de influenta. In dosar este inculpat si fiul sau, avocatul Lucian Banu, pentru complicitate.

afis Mihai BanuUn nou caz de coruptie zguduie lumea politica bacauana, dupa ce ieri, procurorii l-au inculpat pe Mihai Banu si fiul sau, Lucian Banu, pentru trafic de influenta. Faptele s-au produs, afirma anchetatorii, în perioada 2010-2012, dupa ce au fost finalizate lucrarile de constructie si modernizare la Scoala nr 1 din Ardeoani, inaugurata pe 13 septembrie 2010, la începutul anului scolar. Dupa aceasta data, afirma surse apropiate anchetei, deputatul democrat liberal Mihai Banu i-a solicitat în mod repetat mai multe spagi lui Viorel Rusu, administratorul SC Conextrust SA, pentru a i se deconta banii pe lucrari. Mecanismul propus de deputat a fost acela ca omul de afaceri sa plateasca diferite sume de bani pentru ca el sa influenteze Guvernul Boc sa emita o Ordonanta de Urgenta pentru plata banilor catre Primaria Ardeoani.

Desi au fost platite mai multe spagi, cuprinse între 20 si 40 de mii de euro (pentru care exista probe), Guvernul nu a mai alocat banii. Pentru o scurta de timp, de aproximativ 3 luni, ministru al Administratiei si Internelor (MAI) a fost numit senatorul Gabriel Berca, presedinte al Partidului Democrat Liberal din Bacau, considerat influent în cercurile de la Bucuresti, pe lânga presedintele Traian Basescu. Existau astfel toate deputatul Mihai Banuaparentele prin care deputatul Banu, „mâna dreapta“ a senatorului Berca, sa creeze impresia ca are puterea de a influenta decontarea rapida a sumelor.

Primaria Ardeoani intra în insolventa dupa neplata lucrarilor la Scoala nr 1 Ardeoani

În septembrie 2009, Primaria Ardeoani anunta o licitatie pentru modernizarea si construirea Scolii nr 1 din Ardeoani. Lucrarile în valoare de 5,669 trebuiau realizate în scurt timp pentru ca în anul scolar 2010-2011 elevii comunei sa poata intra la ore într-un imobil nou nout. Licitatia este câstigata de Viorel Rusu, al carui grup de firme înregistra la acea data o cifra de afaceri de aproximativ 50 de milioane de euro. În final, pâna la inaugurarea scolii, care a avut loc pe 13 septembrie 2010, costurile lucrarilor s-au cifrat la aproximativ 6,5 milioane de lei, din care Rusu ar fi primit aproape un milion de lei. Conextrust da în judecata Primaria Ardeoani, pentru recuperarea sumelor restante. Astfel, Primaria Ardeoani a intrat în insolventa, pentru neonorarea obligatiilor financiare ale Consiliului Judetean Bacau si a Guvernului României. Procesul a durat însa aproximativ trei ani, astfel ca abia la finalul anului 2014, societatea si-a primit banii pe lucrari.

Între timp au fost spagile si un teren de un hectar, platit pentru fiul deputatului Lucian Banu

Viorel RusuOmul de afaceri Viorel Rusu a refuzat sa intre în detalii despre acest caz, dar a confirmat veridicitatea din comunicatul procurorilor. „Nu comentez, în acest caz este începuta urmarirea penala“. Apropiati deputatului din partid afirma ca în perioada 2010-2012, Viorel Rusu a fost de multe ori la Bucuresti, însotit de liderii PDL Bacau în asteptarea Ordonantei  prin care sa primeasca restul de peste 5,3 milioane de lei. „Era evident ca ceva nu era curat între ei. Probabil Rusu le platea si mesele si drumurile prin Capitala“, afirma un fost democrat-liberal. Majoritatea spagilor ar fi fost date cash, pentru care însa exista probe. Totusi, deputatul si-a bagat si fiul în afacerea de trafic de influenta. Una din spagi a fost disimulata în vânzarea unui teren, de catre Lucian Banu catre Viorel Rusu. Terenul de un hectar în extravilanul unei comune a fost supraestimat la 150 de mii de lei, care au intrat de la firma lui Rusu în conturile lui Lucian Banu. Deputal Mihai Banu i-a promis lui Rusu, de nenumarate ori, ca îsi va primi banii pe lucrari, în ciuda crizei si a masurilor de austeritate impuse de Guvernul condus de Emil Boc. Mult mai târziu, Viorel Rusu i-a facut plângere la Directia Nationala Anticoruptie lui Mihai Banu, vazându-se înselat, dupa ce deputatul bacauan i-a dat de înteles ca banii ar fi un fel de „taxa de protectie“, pentru ca Rusu sa nu aiba probleme cu Legea.

Gabriel Berca: „Nu am stiut de prostiile pe care le facea deputatul Banu“

Perioada în care s-au produs infractiunile este perioada „de aur“ a PDL-istilor bacauani. Gabriel Berca a ajuns ministrul Administratiei si Internelor, Valerian Vreme de la Onesti a fost ministrul al Comunicatiilor, iar în subordinea lui, ca sef al Departamentului Juridic al ministerului fusese angajat chiar fiul deputatului Mihai Banu, acum inculpat în dosarul de trafic de influenta. În aceeasi perioada, prefectul Constantin Scripat, apropiat intim al lui Mihai Banu si Gabriel Berca facea declaratii în presa, alarmante, în care afirma ca banii ar putea în 5-6 ani, la rulajele comunei Ardeoani, intrata deja în insoventa.

Fostul ministru Gabriel Berca afirma ca nu a fost audiat în dosarul prietenului Mihai Banu si ca nu stie nimic despre Lucian Banuavocat Vlad Secuiuactivitatile acestuia, „chiar daca au existat povesti si zvonuri“. „Niciodata, nimeni nu m-a întrebat nimic despre aceasta situatia. Nu am fost chemat sau audiat de niciun procuror, nu am nicio calitate în acest dosar. Nu am stiut de prostiile care le facea Mihai Banu, banuiesc ca sunt probe pentru ceea ce afirma procurorii“, ne-a spus Berca.

Avocatul Vlad Secuiu, coleg cu Lucian Banu afirma nu stia nimic din ce se întâmpla. În plus, avocatul Secuiu este si jurist al firmei Conextrust. „Nu am nicio informatie despre aceasta situatie“ ne-a spus scurt Secuiu.

În scurt timp, Curtea de Apel Bacau se va pronunta asupra masurii arestarii preventive a fostului deputat bacauan Mihai Banu pentru 30 de zile. Fiul sau, avocatul Lucian Banu, se afla sub control judiciar pâna pe 6 septembrie, timp în care are interzise mai multe drepturi.

 

 

Un comentariu

  1. ax spune:

    Pai ori esti avocat , ori jurist-consult? Panaramele astea din neamuri de militieni analfabeti i-au cam facut pe alde Banu.Si politic si financiar.Cand intri in troaca te mananca porcii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com