de Radu Oprea-Phoenix, Arizona
La 22 februarie 2014 se împlinesc 170 de ani de la nasterea unuia dintre cei mai mari evanghelisti ai Europei. MIHAI CORNEA (Mihaly Kornea) – nascut în localitatea Salonta din judetul Bihor, la data de 22 februarie 1844 –, se înscrie cu certitudine în constelatia marilor evnghelisti care si-au desfasurat activitatea de raspândire a Cuvântului lui Dumnezeu în partea centrala si estica a Europei. Activitatea binecuvântata a acestui om va marca începutul existentei majoritatii bisericilor baptiste din partea de vest a României, (judetele Bihor, Arad si Satu-Mare) si de est a Ungariei (judetele Szatmar, Bihar si Bekes).
Copilaria si tineretea lui Mihai Cornea sunt marcate de o munca staruitoare pentru întretinerea traiului familiei din care face parte. Copil fiind, lucreaza initial ca servitor, iar mai apoi la vârsta adolescentei devine vizitiul familiei Rozvany, o familie de maghiari foarte înstarita si influenta în Bihor. In 1866, la varsta de 22 de ani, se casatoreste cu Maria Patki.
Anul 1874 – ( pe când avea de 30 de ani – a fost marcat de începutul unei schimbari majore în viata, cu repercursiuni neasteptate pentru comunitatile de români si maghiari, în special din zona Salontei. La sfârsitul acestui an de la Budapesta soseste în Salonta un colportor de Biblii, Antal Novak. Acesta initiaza in casa unui anume Janos Laios, câteva întâlniri de studiu biblic. A fost momentul în care Mihai Cornea a citit pentru prima data din Cuvântul lui Dumnezeu. Impactul a fost hotarâtor în schimbarea vietii tânarului Mihai. Iar în anul urmator, la 26 august 1875, misionarul baptist Heinrich Mayer oficiaza primul botez la Salonta, în apele Crisului Alb. Mihai Kornea este unul dintre cei botezati. Sursele istorice mentioneaza ca în toamna aceluiasi an, Mihai Cornea, la vârsta de 31 de ani, si-a început cu toata pasiunea predicarea Cuvântului, în special în comunitatea de români din Salonta si mai apoi din împrejurimi. Acesta a fost începutul uneia dintre cele mai mari lucrari de evanghelizare cunoscute în partile Europei Centrale si de Est. Timp de aproape patru decenii de slujire misionara neintrerupta, atât în România cât si în Ungaria, Mihai Cornea / Mihaly Kornea a predicat în sute de sate si comune, plantând zeci de biserici. Se estimeaza ca numarul celor botezati în urma predicarii Cuvântului de catre Mihai Cornea este cuprins între 8.000 si 11.000 de personae!
În ultimii ani ai vietii, Mihai Cornea a lucrat ca misionar în localitatea Diosig, Bihor. A trecut la Domnul în ziua de 3 ianuarie 1917. Înzestrat cu iscusinta si curaj, Mihai Cornea este exemplul unui om simplu care s-a pus în totalitate la dispozitia lui Dumnezeu. Mostenirea si rezultatele activitatii misionare transmise de acest barbat generatiilor care au urmat sunt o marturie incontestabila privind lucrarea de chemare la mântuire a lui Dumnezeu, adresata oamenilor din partile de vest ale Ardealului si nu numai. Întreaga viata a acestui mare misionar s-a centrat pe pasajul din Matei 10:5-15. Referindu-se la viata si activitatea misionara a lui Mihai Cornea, Otniel Ioan Bunaciu, presedintele Cultului Baptist din România si al Federatiei Baptiste Europene a concluzionat:
”Consider ca Mihai Cornea a fost pentru România ceea ce a fost Gerhard Onken pentru Germania. Entuziasmul sau misionar, claritatea sa doctrinara si abilitatile sale organizatorice, însotite de puterea Duhului Sfant, au contribuit enorm la raspândirea credintei baptiste în România. Sunt convins ca studierea biografiei si a lucrarii sale va fi o importanta sursa de inspiratie pentru generatia actuala de slujitori.
Tot respectul pentru asa oameni !