100 de ani de la Primul Razboi Mondial. Eveniment de proportii, pentru memoria eroilor neamului, la Manastirea Casin


Duminica, 12 martie, la Biserica „Buna Vestire“ din comuna bacauana Manastirea Casin a avut loc un eveniment cu puternica încarcatura istorica si religioasa, la care au participat peste o mie de persoane. A fost dezvelit un monument în memoria eroilor care s-au jertfit pentru tara în urma cu 100 de ani, a fost sfintita o trota, concomitent cu o liturghie oficiata de IPS Ioachim Bacauanul, arhieiscopul Romanului si Bacaului.
Comuna bacauana Manastirea Casin, aflata la granita judetului, pe linia frontului din Primul Razboi Mondial, unde si-au pierdut viata peste 80 de mii de persoane, în anii 1916-1917, a avut parte duminica de un eveniment aparte, cu puternica încarcatura nationala, istorica si religioasa.
Manifestarile au început la ora 9 dimineata, odata cu venirea Înaltpreasfintitului Ioachim Bacauanul si a unui sobor de peste 20 de preoti, în componenta caruia s-a aflat si preotul Ioan Bârgaoanu, protopop al Onestiului. A fost sfintita troita „Maica Domnului, Aparatoarea Noastra“ în prezenta enoriasilor matinali, veniti în numar mare la slujba de duminica de la Biserica „Sf Simion Noul Teolog“, singura din tara cu acest hram. Tot cu acest prilej Arhiepiscopia Romanului si Bacaului a donat o masina în folosul enoriasilor din Manastirea Casin.

A urmat liturghia, oficiata de IPS Ioachim în Biserica „Buna Vestire“, în prezenta mai multor primari din judet (Onesti, Târgu Ocna, Casin, Manastirea Casin s.a.) a militarilor, care au asteptat si ultimul moment, dedicat eroilor din Primul Razboi Mondial, de la jertfa carora s-au împlinit 100 de ani.
În fata Bisericii a fost ridicata o cruce monument, stilizata, cu efortul Cultului Eroilor, a Primariei Manastirea Casin pentru neuitarea eroilor neamului cazuti pe dealurile din apropiere, locul în care în urma cu 100 de ani militarii români au reusit sa respinga atacurile germanilor si ale austroungarilor, în ciuda inferioritatii numerice si a dotarilor.
Monumentul a fost dezvelit de arhiepiscopul Ioachim, care a compus si o poezie dedicata martirilor neamului (Oda eroilor de pe Valea Casinului). Importanta luptelor din 1916-1917 de pe teritoriul judetului, în special cele duse pe cresta dealurilor de la Manastirea Casin, a fost evocata de generalul dr. Vasile Apostol dar si de colonelul Paul Valerian Timofte, de la Cultul Eroilor.
Manifestarea de la Manastirea Casin a avut un puternic mesaj patriotic si national (costume populare, drapelul României, fanfara militara) iar locurile comune din discursurile ofiterilor si preotilor s-au axat pe nevoia de valori nationale, bazate pe credinta si respectarea memoriei.

IPS Ioachim B?c?uanul FOTO Ianis Fundulea

Ioan Bargaoanu, noul protopop al Onestiului

Preotul Ioan Bârgaoanu este de un an de zile noul protopop al Onestiului. Este totodata ctitor al bisericii din comuna, singura din tara cu hramul Sfîntul Simeon Noul Teolog. Printre invitatii ierarhului onestean s-a numarat si profesorul universitar dr. Dan Mihai Chitoiu, de la Catedra de Filosofia Religiei din cadrul Facultatii de Filosofie a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi.

IPS Ioachim si protopopul de Onesti Ioan Bargaoanu FOTO Ianis Fundulea

Dealtfel preotul Bârgaoanu, asemeni si altor ierarhi, are un CV important în privinta studiilor religioase si filosofice. A urmat Teologia la Iasi, avându-l profesor de Dogmatica pe actualul Patriarh al României, la acea vreme Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel. A urmat un masterat cu disertatia „Sfânta Liturghie în opera Sfântului Simeon Noul Teolog“, iar ulterior un masterat în filosofie „Simbol si mister: Expunere mistica si formulare discursiva la Sfântul Simeon Noul Teolog“, sub îndrumarea profesorului dr. Dan Mihai Chitoiu.

Impartaseste

Mircea Merticariu a etichetat acest articol cu: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com