Uniunea Europeana, un arbitru necesar al Republicii Moldova

Ambasadorul Federatiei Ruse în Uniunea Europeana, Vladimir Cijov, a laudat ideea presedintelui Igor Dodon privind organizarea de discutii trilaterale, cu participarea Moscovei, pe tema Acordului de Asociere al Republicii Moldova la UE. Ambasadorul rus s-a întrebat retoric: „Daca Moldova este interesata de asemenea discutii, de ce ele nu ar avea loc ?” De aici.
Nici Valerii Kuzmin, ambasadorul rus acreditat la Bucuresti, nu a ocolit subiectul. Într-un interviu pentru publicatia “Adevarul”, diplomatul rus a spus ca, „Moldova este un stat suveran si independent care trebuie sa aleaga”. În opinia lui Kuzmin, “cea mai buna alegere a Moldovei este sa nu opuna integrarea în Vest cu cea din Est.” De aici.


Constat ca diplomatii rusi agreeaza ideea presedintelui Dodon de lansare a unor discutii trilaterale Moldova, Federatia Rusa, Uniunea Europeana. Ideea nu este noua, Ucraina a acceptat, în 2014, la sugestia Federatiei Ruse, un asemenea format. Kievul a sperat ca platforma discutiilor trilaterale ar putea ajuta la ridicarea sanctiunilor rusesti fata de produsele ucrainene. Moscova a folosit aceste tratative ca o tentativa de a bloca implementarea DCFTA în Ucraina. În cadrul discutiilor trilaterale Ucraina, Rusia, UE s-a vorbit despre aceleasi probleme cu care se confrunta si Moldova – cooperarea vamala si nevoia de recunoastere a certificatelor veterinare.
Deocamdata, nu exista nici un raspuns de la Bruxelles, pe marginea ideei discutiilor trilaterale promovate de catre presedintele Dodon.
Exista în schimb voci din rândul societatii civile moldovene care afirma ca o trilaterala, în cazul Moldovei ar fi inutila, dovada ar fi experienta Ucrainei. De aici.
În schimb, politologul moldovean, Corneliu Ciurea, nota ca, „în conditiile unei crize politice regionale si ale unei piete comerciale a UE, extrem de protectioniste, esecurile Moldovei nu-i apartin în totalitate – cazurile Georgiei si ale Ucrainei au demonstrat acest lucru.”În acest sens, critica facuta de Dodon, Acordurilor de Asociere la Bruxelles are si valente pozitive. Ea reaprinde posibilitatea unui dialog cu UE în conditiile în care o lunga perioada de timp am negociat cu UE de pe pozitiie lui Mister Yes – a credinciosului supus care are datoria doar sa taca si sa înghita” nota politologul moldovean. De aici.
Rezultatul alegerilor prezidentiale din 2016 a facut ca ciocnirea civilizationala din politica moldava sa-i aduca pe decidentii UE în mijlocul unei lupte politice interne, unde majoritatea pro-europeana îsi doreste continuarea vectorului de apropiere fata de UE, iar opozitia pro-rusa cere substituirea acestui vector cu unul euroasiatic. Oficialii europeni, pâna la alegerile parlamentare din 2018, se vor transforma în arbitrii vietii politice dintre Prut si Nistru si vor purta un dialog continuu atât cu presedintele Parlamentului moldovean, domnul Candu, cât si cu presedintele Dodon.
Într-o aparitie publica recenta, seful Delegatiei UE la Chisinau, Pirkka Tapiola afirma ca singura carte de capatâi a unui stat este Constitutia, ea contine reguli pentru orice societate si are scopul de a asigura un echilibru în societate si între diferiti actori. Declaratia ambasadorului european a fost facuta într-un briefing de presa sustinut dupa o întrevedere neformala a ambasadorilor statelor europene acreditati la Chisinau cu conducerea Curtii Constitutionale. “Exista reguli de joc si este important ca aceste reguli de joc sa fie respectate”, a notat Pirkka Tapiola. De aici.

FOTO: www.cogitoetvolo.it

Respectarea regulilor de joc se aplica si oficialilor europeni delegati la Chisinau. Anterior am vazut ca unii oficiali, afiliati PPE, au comunicat doar cu politicienii PLDM – rezultatul îl stim. Constat ca PPE continua acelasi mod de a face politica, domnul Filat este înlocuit cu doamna Sandu.
Devine din ce în ce mai clar ca, Moldova, stat aflat la confluenta ciocnirilor civilizationale si geo-strategice, are un singur rationament de supravietuire – cel al armonizarii influentelor externe si transformarea lor în oportunitati de dezvoltare pentru societatea moldoveana. Aceasta armonizare ar trebui sa aiba loc cu ajutorul oficialilor europeni delegati la Chisinau. Pâna în prezent acest lucru nu s-a întâmplat.
Probabil, viitorul sef al Delegatiei UE la Chisinau, cel care îl va înlocui în 2017 pe ambasadorul Tapiola, ar trebui sa fie un prieten adevarat al Moldovei. Unul care sa cunoasca la perfectie dedesubturile politice moldovenesti. Probabil ar trebui sa fie un diplomat român. Poate într-un asa caz nu vor mai exista gafe, iar imaginea UE în Moldova va creste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Cele mai comentate

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com