Scoala Alexandru Safran, in zi de sarbatoare

Un eveniment de exceptie a fost organizat miercuri, 31 octombrie, la Scoala dr. Alexandru Safran“ din Bacau, la initiativa  Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” Bacau. Invitatii speciali ai manifestarii au fost prof. univ. dr. Avinoam Safran, seful Clinicii de Oftalmologie a Facultatii de Medicina, de la Universitatea Geneva, fiul rabinului Alexandru Safran, si a prof. univ. dr. Carol Iancu, de la Universitatea „Paul Valéry” Montpellier, directorul Scolii de Înalte Studii Iudaice din Franta dar si Jose Blum, consilierul presedintelui Federatiei Comunitatilor Evreilor din România, dr. Aurel Vainer. Fundatia dr. Alexandru Safran a oferit cinci premii de excelenta elevilor scolii cu rezultate foarte bune la invatatura.

Decernarea premiilor de execelnta din partea Fundatiei dr. Alexandru Safran a fost facuta în sala de sport a Scolii Alexandru Safran din Bacau. La eveniment au participat elevi, studenti, cadre didactice, dar si reprezentanti ai Federatiei Comunitatilor Evreiesti din România. Nu au lipsit nici autoritatile locale, care au apreciat rolul important al fostului Mare Rabin al României din perioada celui De-al doilea razboi mondial. Profesorii Avinoam Safran si Carol Iancu au fost primiti cu pâine si sare.

Profesorul universitar dr. Carol Iancu si-a lansat ultima sa carte, aparuta recent si în limba româna: „Profesori si studenti evrei la Universitatea din Iasi si la alte universitati românesti si europene (sfârsitul secolului al XIX-lea – sfârsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial)”, coordonata în colaborare cu prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon, de la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I.Cuza” din Iasi.

Programul a continuat cu un moment artistic, interpretat de elevii scolii bacauane. Organizatorul evenimentului, Gabriel Stan, directorul Casei Corpului Didactic din Bacau a evocat câteva momente din viata Marelui Rabin al României, Alexandru Safran.

Alexandru Safran s-a nascut pe 12 septembrie 1910 la Bacau. Este descendent dintr-o straveche familie rabinica, fiul si discipolul lui Betalel Zeev Safran, prim rabin al comunitatii evreilor din Bacau, care a fost pâna la plecarea sa din tara, în 1946, cea mai importanta autoritate din Romania în domeniul halahei (jurisprudenta religioasa a ritului mozaic).

Dupa studiile facute la Liceul “Ferdinand I” din Bacau si obtinerea bacalaureatului, pleaca la Viena, unde studiaza din 1930, pâna în 1934, la Institutul de Înalte Studii Rabinice (Seminarul rabinic) si la Facultatea de Filozofie a Universitatii din capitala Austriei. Aici îl cunoaste pe fondatorul psihanalizei Sigmund Freud.

În 1996, i s-a acordat titlul de Cetatean de onoare al Bacaului. În acelasi an a primit si titlul stiintific de Doctor Honoris Causa a Universitatii „Al. I. Cuza” din Iasi dar si de membru de onoare al Academiei Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com