Razesii lucreaza si iarna la reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei (Galerie foto)

Ieri, la -10 grade Celsius, la Cetatea de Scaun a Sucevei, probabil cei mai impozant monument de arhitectura militara medievala din Moldova, se lucra intens. Cativa „razesi“, ai firmelor care au castigat licitatia pentru realizarea reabilitarii cetatii, spargeau razesi la Cetatea de Scaun a Sucevei (14)piatra de rau cu barosul si incingeau fierul la foc, cu aproape aceleasi metode ca acum 5-6 secole. Peisajul 100% medieval de la Cetate contureaza ceea ce va deveni intreaga zona de la marginea frumosului oras bucovinean, Suceava. Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare are toate sansele sa devina un veritabil loc de atractie pentru turistii din strainatate dar si cei din Romania, dornici sa cunoasca istoria acestor locuri, care se intrepatrunde cu cea a polonezilor, ungurilor, austriecilor s.a.

Proiectul de reabilitare a Cetatii de Scaun a Sucevei a fost realizat firma de consultanta Relians, care deja are un portofoliu important de proiecte de acest gen (Cetatea Cetatea de Scaun a Sucevei (9)Neamtului, Manastirea Golia, s.a.) Tot Relians a facut proiectul pentru modernizarea Aeroportului Iasi dar si cel al unor centre de afaceri din Iasi sau proiectul de promovare a potentialului turistic Parc Magura din Targul Ocna, judetul Bacau.

Valoarea totala a proiectului care vizeaza reabilitarea Cetatii de Scaun din Suceava depaseste 14 milioane de euro, din care grantul de la UE este de peste 11 milioane. Constructorii (razesii) sunt de la firmele SC General Construct SRL, SC Loial Impex SRL, SC Restaco SRL si SC Grup Corint SA. Beneficiarii proiectului sunt Oficiul National al Monumentelor Istorice din Bucuresti (contractant) si Complexul Muzeal Bucovina razesi la Cetatea de Scaun a Sucevei (13)din Suceava. Pana pe 1 martie, accesul in perimetrul cetatii va fi oprit, din cauza lucrarilor exterioare. Daca se vor respecta termenii din proiect, Cetatea de Scaun va fi gata peste fix un an, pe 6 februarie 2015, moment in care va putea primi turistii.

Proiectul Reabilitarii Cetatii de Scaun a Sucevei presupune:

Prin proiectul de Reabilitare a Cetatii si a zonei de protectie a acesteia, Consiliul Local Suceava continua initiativele de promovarea si dezvoltare a potentialului turistic al municipiului Suceava – pol de dezvoltare, prin:

  • Cetatea de Scaun a Sucevei (4)Reabilitarea si consolidarea Cetatii de Scaun a Sucevei, respectiv cresterea de la 4404,7 mp a suprafetei reabilitate a Cetatii de Scaun a Sucevei, la 4988,7 mp, recuperarea spre folosinta (prin închidere si acoperire) a tuturor spatiilor ramase descoperite si supuse degradarilor si consolidarea Cetatii;
  • Asigurarea accesului la utilitati (apa, canal, energie electrica, termica)
  • Asigurarea unui accesul facil la monumentul istoric (incluzand si facilitati pentru persoanele cu mobilitate redusa);
  • Reabilitarea zonei de protectie din imediata apropiere a Cetatii prin construirea de utilitati anexe, care sa satisfaca sub aspect informational numarul mare de vizitatori ai Cetatii si sa puna în evidenta monumentul;
  • Sustinerea atmosferei medievale si cresterea gradului de atractivitate a monumentului, prin realizarea în perimetrul Cetatii de Scaun a unui Spectacol de Sunet si Lumini, unic în tara, care sa redea imagini cu personaje si activitati specifice perioadei medievale.

Reabilitarea Cetatii de Scaun a Sucevei sustinuta de implementarea unui plan coerent de promovare a Cetatii de Scaun a Sucevei creaza premisele pentru conturarea unui nume de marca propriu Cetatii de Scaun.

Aceasta reabilitare si consolidare face din Cetatea de Scaun a Sucevei un produs turistic complex, capabil sa sustina atmosfera medievala specifica monumentului istoric.

RELIANS a asigurat managementul întregii aplicatii de finantare, în etapa de planificare a proiectului, iar prin planul de marketing a indicat un plan concret de promovare a Cetatii de Scaun reabilitata si consolidata.(parte din proiect de pe site-ul http://www.relians.ro/ro/)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com