Bacau Capitala Culturala Europeana in anul 2021. Protocol de colaborare intre Bacau si Chisinau

Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau si actrita Anca Sigartau, directorul Teatrului Bacovia au mers la Chisinau, în zilele de 24 si 25 septembrie, pentru a încheia un acord de colaborare, inclus într-un proiect prin care Bacaul ar putea fi desemnat „Capitala Culturala Europeana“ în 2021. Pe 10 octombrie va fi depus proiectul si rezultatul selectiei proiectelor europene va fi cunoscut anul viitor.

În urma discutiilor purtate cu primarul general al Chisinaului s-a stabilit ca între cele doua orase sa se realizeze o înfratire pâna la sfârsitul acestui an. Primul demers în acest sens,  cu Capitala Republicii Moldova, a fost început pe 15-16 ianuarie, de o delegatie condusa de viceprimarul Radu Ababei si consilierii locali bacauani Ilie Bîrzu si Valerian Paul Timofte.Primaria Chisinau (1)

În urma întâlnirii dintre primarul Bacaului, Romeo Stavarache, actrita Anca Sigartau, directorul Teatrului municipal Bacovia cu primarul general Dorin Chirtoaca, de la Primaria Chisinau, s-a convenit asupra unui calendar comun prin care cele doua institutii sa grabeasca realizarea înfratirii dar si parteneriate comune. „A fost adus în discutie proiectul Bacau Capitala Culturala Europeana 2021, propunerea de parteneriat cu municipiul Chisinau pentru realizarea acestui proiect si stabilirea detaliilor de actiune comuna, în vederea realizarii acestui deziderat. S-a stabilit un parteneriat pe o baza de participare egala a ambelor parti implicate în proiect, atît ca si componenta artistica, cât si ca atragere de fonduri europene si gestionarea lor comuna. Acest proiect, prin care Bacaul ar putea deveni capitala culturala europeana are termen de depunere 10 octombrie 2015 si de aceea, deplasarea a trebuit sa fie facuta acum. Valoarea lui, daca vom câstiga, este de 2 milioane de euro. Meritul este al echipei de la Teatrul Bacovia, care a lucrat cu specialistii din Primaria Bacau“, ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau.Rmeo Stavarche, Anca Sigartau

Edilul a mai evidentiat meritele noului manager al teatrului bacauan, care a initiat si realizat Festivalul International „Theaterstock“, considerat al doilea din tara dupa cel de la Sibiu, dar si faptul ca parteneriatele si proiectele semnate cu Chisinaul nu au nicio componenta politica.„Aceste proiecte sunt ale comunitatii si nu ale clasei politice sau ale administratiei care le gestioneaza“, a mai opinat Romeo Stavarache.

Anca Sigartau, directorul Teatrului Bacovia a multumit voluntarilor care s-au implicat în proiect dar si echipei teatrului. „Vreau sa multumesc voluntarilor si celor care înteleg importanta culturii. Theaterstock este un proiect de pornire, prin toate proiectele urmarim sa dezvoltam nu numai Bacaul, ci întreaga regiune“, a spus Anca Sigartau.  Între Bacaul si Chisinau vor urma mai multe schimburi culturale si artistice, potrivit protocolului semnat, care contine opt puncte. Cele doua orase vor stabili o agenda culturala comuna, vor fi atrase în activitati ONG-uri care activeaza în domeniu, se vor face proiecte pentru sprijinirea institutiilor de cultura si pentru dezvoltarea infrastructurii.

Protocolul dintre Primaria municipiului Chisinau si Primaria municipiului Bacau

„În vederea realizarii si reusitei acestui proiect, cele doua institutii îsi propun ca si scop comun urmatoarele puncte: 1 Îmbunatatirea imaginii europene a municipiului Bacau si re-afirmarea pozitionarii pro-europene a Municipiului Chisinau. Totodata, acest proiect îsi propune sa evidentieze regiunea Moldova (din stânga si din dreapta Prutului), ca regiune unitara, cu traditie, valente istorice, culturale si sociale, care sunt valori europene.

2 Realizarea unei agende culturale comune, dezvoltata pe o structura unitara ce are ca scop promovarea orasului, a regiunii Moldova si a candidaturii în vederea participarii la competitia pentru titlul de capitala culturala europeana a anului 2021. Dezvoltarea unei platforme comune de dialog cultural, care sa puna în evidenta valentele artistice ale ambelor municipii, toate desfasurate sub structura unitara de limba, traditie si istorie.

3 Orientarea proiectului catre dezvpltarea, în egala masura a sectorului ONG si a societatii civile din ambele municipii. Stimularea participarii efective a membrilor comunitatii si de a se implica activ în acest proiect, de a-si exprima creativitatea si de a se asuma acest proiect ca fiind al comunitatii si nu al clasei politice sau al administratiei care îl gestioneaza.

4 Sprijinirea institutiilor de cultura din ambele orase prin accesarea de finantari europene, crearea de programe si parteneriate publicprivate, deschiderea catre finantari nerambursabile interne si externe. 5 Dezvoltarea unei agende culturale si sustinerea ei bugetara prin identificarea si accesarea de granturi europene si nationale si prin dezvoltarea de parteneriate cu zona antreprenoriala adresata segmentului ONG actib în zona culturala din ambele municipii.

6 Accesarea în parteneriat de finantari europene, care sa permita dezvoltarea comunitatii, atât la nivel de infrastructura necesara dezvoltarii actului artistic, cât si la nivel de productie specifica.

7. Orientarea proiectului Bacau, Capitala Culturala Europeana si a parteneriatului cu municipiul Chisinau, catre accesarea liniei de finantare Europa Creativa, care sa permita asigurarea unui buget minimal pentru desfasurarea în bune conditii a tuturor etapelor pregatitoare în perioada 2016-2021.

8 Dezvoltarea proiectului Bacau Capitala Culturala Europeana si parteneriatul cu municipiul Chisinau, ca „proiect strategic“ pentru România si Republica Moldova, cu tot sprijinul care deriva din aceasta încadrare din partea institutiilor statului român si a Republicii Moldova“.protocol Bacau Chisinau

Un comentariu

  1. daniela spune:

    Sa fiu iertata…dar care ar fi acei specialisti in domeniu,din primarie????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com